Znanstvenici dokazali: Ovo je najutjecajniji film svih vremena

Znanstvenici dokazali: Ovo je najutjecajniji film svih vremena
Foto: Press

PITATE li kritičare koji je najutjecajniji film svih vremena, na vrhu liste mogao bi se pronaći Građanin Kane. No pitate li algoritam, odgovor je Čarobnjak iz Oza (The Wizard of Oz, 1939.)

Istraživači sa Sveučilišta u Torinu razvili su algoritam koji mjeri uspjeh filma ne po zaradi ili pozitivnim kritikama, već koliko puta je spomenut u drugim filmovima i koliko spin-offova je iznjedrio.

Obradili su više od 47 tisuća naslova i došli do rezultata da je Čarobnjak iz Oza s Judy Garland, iz 1939. godine, najutjecajniji film svih vremena. Iza njega našli su se originalni Ratovi zvijezda i Hitchcockov Psiho.

Algoritam je za izvor materijala koristio podatke s IMDb-a, piše MSN.

"Uspjeh filma obično se mjeri kroz zaradu ili kroz mišljenje profesionalnih kritičara; na takva mjerenja, međutim, mogu utjecati vanjski faktori, poput reklamiranja ili trendova, i ne mogu uhvatiti utjecaj filma kroz vrijeme", rekli su istraživači.

Dodali su kako se njihova metoda suprotstavlja ideji da su "najbolji filmovi jednostavno oni kojih se proda više, poput svakog drugog proizvoda". 

Svoje istraživanje bazirali su na "ključnoj intuiciji da će uspješni film vjerojatno biti poznat i kao referenca u nadolazećim filmovima, u pokušaju reprodukcije ili odavanja časti izvanrednim performansama".

Čarobnjak iz Oza doživio je brojne televizijske adaptacije, a reference na film Viktora Fleminga temeljen na knjizi L. Frank Bauma mogu se pronaći diljem popularne kulture, a samim time i u svim televizijskim formama. 

Samo u filmovima i serijama Čarobnjak iz Oza spomenut je gotovo 3000 puta, od Toma i Jerryja, preko mjuzikla The Wiz (1978.) s Michaelom Jacksonom koji je na njemu baziran do reference u nedavnom hitu Zvijezda je rođena, u kojem Lady Gaga pjevuši Over the Rainbow.

U top 10 filmova po ovom kriteriju našli su se i Psiho, King Kong i kontroverzni film iz 1915. godine - Rođenje jedne nacije. Rasistička tema filmu je uništila ugled, no njegove kinematografske tehnike utjecale su na generacije filmaša.

Građanin Kane našao se na listi, na sedmom mjestu.

Torinsko istraživanje, objavljenu u časopisu Applied Science Network, također je rangiralo glumce na sličan način. Na vrhu se našao Samuel L Jackson, a iza njega u top 5 još su Clint Eastwood, Tom Cruise, Arnold Schwarzenegger i John Wayne.

Istraživači su upozorili da je IMDb pristran prema zapadnoj produkciji pa tako bolivudski filmovi uopće nisu zastupljeni u istraživanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara