Znanstvenici otkrili "vještičje tragove" na pećini: Kao iz filma "Isijavanje"

Znanstvenici otkrili "vještičje tragove" na pećini: Kao iz filma "Isijavanje"
Screenshot: YouTube

CREWELL CRAGS je prahistorijska pećina u engleskom Nottinghamu na kojoj se nalaze "vještičji tragovi", odnosno, kako je u narodu bilo vjerovano, zaštitni znakovi protiv zlih sila, piše BBC. Pećina ima status muzeja, a ova pojava povezana uz nju i dalje se intenzivno proučava.

Iako su znanstvenici donedavno mislili kako je samo riječ o grafitima, ispostavlja se kako su ove oznake ustvari djelo mještana tog područja koji su vjerovali da se u toj pećini krije prolaz do podzemnog svijeta. "Te oznake su služile da zadrže nešto unutra ili vani", rekao je direktor muzeja Paul Baker za Independent.

"Mislim da je u nekom periodu ova rupa bila povezana s nizom događaja, poput raznih bolesti ili propadanja usjeva, a došlo je do toga da su se mještani nadali da će ih oznake zaštititi", dodao je Baker.

Ovakvi ritualni simboli nisu neuobičajeni u Britaniji. Većina ih je pronađena na ulazima, uključujući i pragove, prozore u crkvama. Čak 57 ih je nađeno u pećini u Somersetu. "Očigledno je da su smatrali da je sve što je unutra bilo toliko moćno da su se morali vraćati i napisati još oznaka", rekao je Baker za Daily Telegraf.

Kada se bolje prouče spomenuti tragovi, mogu se primijetiti i dva ukrižena slova "V", a znanstvenici objašnjavaju kako to označava "nevinost djevica", odnosno molitvu Mariji za pomoć i zaštitu od zlih duhova. Uz to, postoji još stotine drugih simbola na zidovima, pukotinama i plafonima, poput dijagonalnih linija, kvadrata i labirinata koje su analizirali, a za koje se nekad vjerovalo da mogu uloviti demone i zla bića.

"Bilo je to kao nešto iz filma 'Isijavanje'", zaključio je Baker.

Još je uvijek nejasno otkad potječu svi ti tragovi, ali se smatra kako bi mogli datirati iz razdoblja od 14. do 18. stoljeća. "Ljudi su možda mislili da je velika rupa neka vrsta vrata u podzemni svijet, čak i demonski zatvor, ali su svakako bili zabrinuti zbog toga što bi moglo iz nje izaći", rekao je turistički vodič John Charlswort te dodao kako se po njima može vidjeti što je brinulo ljude koji su tada živjeli.

"Ove oznake su vrsta narodne magije, a rupa u zemlji možda je predstavljala neku vrstu Pandorine kutije. 'Vještičji tragovi' su vidljivi i danas, a biti prisutan u vrijeme njihovog otkrivanja mi je zaista značajno i nešto što nikad neću zaboraviti", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara