Znanstvenici tvrde da postoji razlog zašto ste djetinjasti

Znanstvenici tvrde da postoji razlog zašto ste djetinjasti
Foto: Instagram

JESU li vam ikada u vašim dvadesetima roditelji rekli da konačno "morate odrasti" ili i dalje tražite izgovor za uživanje u smiješnim videosnimkama životinja? Odnedavno postoji i znanstveno objašnjenje za to što se ne ponašate onako kako se od vas očekuje - kao odrasla osoba.

U velikoj većini zemalja zrelom vas i punoljetnom osobom smatraju kad navršite 18 godina. No znanstvenici smatraju da ljudi u potpunosti odrastu tek u tridesetim godinama, pišu britanski mediji.

Stručnjaci koji se bave proučavanjem mozga i živčanog sustava smatraju da svatko sazrijeva u odraslu osobu u različitoj životnoj dobi. 

Njihova istraživanja pokazuju da se kod osoba u dobi od 18 godina u mozgu i dalje odvijaju brojne promjene koje utječu na njihovo ponašanje te mogu utjecati na potencijalni razvoj poremećaja psihičkog zdravlja.

Profesor Peter Jones sa Sveučilišta u Cambridgeu kaže da je vrlo komplicirano definirati prijelazno razdoblje iz djetinjstva u odraslu, zrelu dob. Tvrdi da je riječ o "postupnom prijelazu koji se događa tijekom puna tri desetljeća".

Ta je definicija potrebna i korisna za "obrazovni, zdravstveni ili pravni sustav". Naime, kad navršite 18 godina, možete glasati, smijete kupovati alkohol, možete dobiti hipoteku, a ako upadnete u nevolje s policijom, prema vama se odnose kao prema odrasloj osobi.

Unatoč tomu, profesor Jones kaže kako je uvjeren u to da iskusni suci uspijevaju prepoznati razliku, kada je riječ o kaznenom djelu, između 19-godišnjeg optuženika i "okorjelog kriminalca" u kasnim tridesetima.

"Mislim da se sustav prilagođava onome što se skriva iza izgleda i da se ljudima ne sviđa ideja o gusjenici koja se preko noći pretvara u leptira", kaže. "Ne postoji djetinjstvo, a onda odjedanput, preko noći postanete odrasla osoba. Riječ je o dugom i postupnom putovanju."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara