Evo čemu služi točkica na tipki s brojem 5 na daljinskom upravljaču

Evo čemu služi točkica na tipki s brojem 5 na daljinskom upravljaču

Foto: 123rf

POGLEDAJTE svoju numeričku tipkovnicu na laptopu i daljinski upravljač za TV. I jedno i drugo na tipki s brojem 5 imaju malu izbočinu u obliku točkice, dviju točkica ili crtice. Ako se pitate zašto i čemu služi, evo odgovora.

Daljinski upravljači koje svakodnevno koristimo, numeričke tipkovnice na laptopima te tipkovnice mobilinih telefona izrađuju se tako da rukovanje njima bude što jednostavnije. Proizvođači pri tome misle i na slabovidne osobe i osobe oštećena vida zbog čega je uobičajeni standard u proizvodnji daljinskog upravljača postalo i stavljanje male izbočine u obliku točkice, dviju točkica ili crtice na tipki s brojem 5.
 
Točkica omogućava slabovidnim osobama jednostavnije korištenje daljinskog upravljača jer im ta izbočina služi kao taktilni orijentir, odnosno pomoću nje mogu odrediti gdje se nalaze ostale tipke na daljinskom upravljaču. 
 
Istaknuta tipka 5 koristi i osobama normalnog vida, te na taj način daljinski upravljač i tipkovnicu mogu koristiti bez da gledaju u njih ili kada televiziju gledaju u mraku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara