Znate li što će se dogoditi ako kihnete s otvorenim očima?

Znate li što će se dogoditi ako kihnete s otvorenim očima?
Foto: Instagram

VJEROJATNO ste svi čuli onaj mit ako kihnete otvorenih očiju da će vam "eksplodirati" očne jabučice.

Čak je ugledni New York Times jednom prilikom 1882. godine izvijestio da su ženi "pukle očne jabučice" tijekom kihanja što je izazvalo paniku, no takve tvrdnje su potpuno neistinite.

"Pritisak koji se oslobađa kihanjem ne može prouzrokovati ispadanje očnih jabučica, čak i ako su vam one otvorene", rekao je za LiveScience dr. David Huston.

U većini slučajeva oči se nesvjesno zatvaraju što je refleksna nuspojava, ali ne i nužna komponenta svakog kihanja. 

Tako postoje ljudi koji ih drže otvorenima iako je teško, ali moguće. Zapravo je nekima skroz prirodno držati ih otvorenima za vrijeme ove biološke reakcije.

Bilo kako bilo, ne morate strahovati jer nisu kapci ti koji čuvaju jabučice od ispadanja, već očni mišići koji ih okružuju.

Najgore što vam se može dogoditi tijekom kihanja je pucanje krvnih kapilara u očima zbog pritiska, što će uzrokovati crvene mrljice na bjeloočnici.

Za sve oni koji su zaboravili lekciju sa sata biologije, kihanje je zaštitni mehanizam važan za izbacivanje prljavštine iz organizma poput prašine i alergena ili bakterija i virusa, zbog čega je bitno držati ruku na ustima kako ih ne bi prenijeli na druge ljude.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara