Znate li što su cloud buckets? Vaši privatni podaci mogu biti dostupni svakome

Znate li što su cloud buckets? Vaši privatni podaci mogu biti dostupni svakome
Ilustracija: 123RF

ODAVNO je poznato da internet nije najsigurnije mjesto za našu privatnost. S obzirom na količinu osjetljivih informacija koje mogu dospjeti tamo i biti dostupne bilo kome, sasvim je razumljivo što smo pomalo paranoični. Osjetljive informacije milijuna ljudi skladištene su na serverima, čiji se sustavi dokumenata nazivaju "cloud buckets".

Ova online skladišta omogućuju velikim kompanijama poput Googlea, Applea, Amazona i Microsofta pohranjivanje pregršt podataka, ali samo konfiguriranje skladišta leži u rukama tvrtki koje ih koriste, piše EuroNews.

Pojedine kompanije osjetljive informacije smještaju u takozvane "buckets", koje nisu najsigurnije. Uvijek postoji opasnost od toga da će neki haker pristupiti online skladištu i ukrasti podatke koji se tamo nalaze. Osjetljive informacije koje se tamo mogu pronaći uključuju i vašu putovnicu, ako ste ikada te podatke proslijedili putem interneta.

Osim putovnica i osobnih karti, u online skladištima se mogu pronaći i gole fotografije, životopisi i kontakt informacije.

"Cloud buckets" mogu sadržavati nekoliko milijuna stavki, a obično nose nekakav uopćen, nevažan naziv, te je stoga teško ući u trag vlasniku.

Cyber kriminal je u porastu

Stručnjaci za sigurnost navode da je jako problematično to što kompanije prave takve propuste u rukovođenju svojom digitalnom infrastrukturom te je nužno uvesti promjene kojima će se onemogućiti jednostavan upad u online skladišta.

Cyber kriminal je u porastu proteklih nekoliko godina. Kao tražena roba sve više su osobne, povjerljive informacije običnih ljudi, ali i korporativne tajne. Hakerske grupe, na primjer, mogu ukrasti podatke, zaključati ih, a zatim tražiti otkup od ogromnih svjetskih korporacija.

U osnovi, bilo koja informacija za koju ne biste povjerovali da može biti dostupna, ako ste je ikada postavili negdje na internetu, može se nalaziti u nekom "cloudu", od datuma vašeg rođenja, do ulice i broja gdje stanujete.

Obratite pažnju koje osobne podatke postavljate online i kome ih prosljeđujete.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara