Zoološki vrt dobio nove članove: Okotilo se pet azijskih patuljastih vidri

Zoološki vrt dobio nove članove: Okotilo se pet azijskih patuljastih vidri

Tekst: P.R.
Foto: Zološki vrt grada Zagreba

PRIJE petnaest dana već proslavljeni par azijskih patuljastih vidri nastanjenih u zagrebačkom Zoološkom vrtu, ponovno je dobio mladunce.Tekst se nastavlja ispod oglasa
U leglu se nalazi pet mladunaca koji su još uvijek slijepi i bespomoćni i ovise isključivo o brizi svojih roditelja. Očekuje se da će otvoriti oči kada napune oko 40 dana, a osamostalit će se tek nakon nekoliko mjeseci. Isti par je svoje prve mladunce dobio u lipnju prošle godine i tada je to bilo prvo razmnožavanje te vrste u Zoološkom vrtu grada Zagreba.
 
Azijske patuljaste vidre su stanovnici zagrebačkog ZOO-a već 12 godina. Najmanja su vrsta vidre na svijetu, a prirodno stanište im je na području južne i jugoistočne Azije. Odrasle jedinke su dugačke do 90 cm, a mogu težiti i do 5 kg. Imaju iznimno kratke kandže, a plivaće kožice im dosežu samo do polovice prstiju i zato su nevjerojatno spretne s prednjim šapama te njima, umjesto ustima, love plijen.Vidre su obiteljski tipovi, a grupe u kojima žive mogu imati i do 12 jedinki. Razmnožava se samo dominantan par, a partneri ostaju zajedno do kraja života. Mužjak je taj koji uglavnom nabavlja hranu, dok se o mladuncima skrbe oba roditelja. Azijske patuljaste vidre su društvene, vole se igrati, posebno u vodi, ali i izvan nje, gdje provode više vremena od ostalih vrsta vidri.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara