Žrtve seksualnog napada pokazale odjeću koju su nosile. Njihove priče su užasne

Žrtve seksualnog napada pokazale odjeću koju su nosile. Njihove priče su užasne
Foto: Instagram

"ŠTO JE nosila", često je pitanje ljudi koji doznaju da je netko seksualno napadnut. Naravno, njime velik dio krivnje prebacuju na žrtvu, sugerirajući da je napad mogla spriječiti samo da se drugačije obukla.

Izložba What You Were Wearing želi takvim ljudima pokazati koliko su u krivu. Na njoj je prikazana odjeća koju su žrtve nosile u trenutku napada, a cilj je uništiti mit da je žrtva mogla spriječiti napad samo da je odjenula nešto drugo.

Ideja za izložbu rodila se nakon što su dr. Mary Wyandt-Hiebert i Jen Brockman, koje godinama rade sa žrtvama seksualnog nasilja, čitale pjesmu "What I Was Wearing" dr. Mary Simmerling na jednoj konferenciji. Kako piše Bored Panda, pjesma ih je dirnula te su odlučile organizirati izložbu na tu temu.

Stoga su na sveučilištu u Arkansasu 2014. godine postavile umjetničku instalaciju "What Were You Wearing?". Studenti uključeni u izložbu su opisivali potanko što su nosili, a cilj projekta bio je pokazati da odjeća ne uzrokuje seksualno nasilje niti će ga njena promjena spriječiti.

Posljednjih pet godina izložba je putovala po sveučilištima te pokretala diskusiju o okrivljavanju žrtve zbog njenog odijevanja.

"Nosila sam kupaći kostim. Vozili smo se u kanuima cijeli dan. Bilo je zbilja zabavno. Ušli su mi u šator dok sam se presvlačila", napisala je jedna djevojka.

Druge ispovijesti još su strašnije.

"Haljinu. Mjesecima kasnije moja mama se žalila da više uopće ne nosim haljine. Imala sam šest godina", otkrila je druga žrtva.

"Omiljenu žutu majicu, no ne sjećam se koje sam hlače nosila. Sjećam se da sam bila zbunjena i da sam htjela otići iz bratove sobe nastaviti gledati crtiće", otkrila je još jedna žrtva.

Četvrta djevojka dala je otkaz zbog pitanja "Što si nosila".

"Nisam došla nekoliko dana na posao nakon što se to dogodilo. Kad sam rekla šefici, pitala me to pitanje. Rekla sam: 'Majicu i traperice, kujo, što misliš da se nosi na košarkašku utakmicu. Izašla sam i nikad se više nisam vratila", otkrila je pokazujući majicu koju je nosila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

These break my heart every time #DenimDay #WhatWereYouWearing

Objavu dijeli Hayley Buettell (@misssunsetlanding2019)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#whatwereyouwearing

Objavu dijeli Small_Chubby (@small._.chubby)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Not On My Campus SMU (@notonmycampussmu)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli David Titterington (@davidfordtitterington)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara