14. studeni- Dan dijabetesa!

Foto: Shutterstock
 
U HRVATSKOJ broj djece oboljele od dječjeg dijabetesa i dijabetesa tipa 2 u stalnom je porastu.
 
14. studeni je Dan dijabetesa i obilježava se u cijelome svijetu. 
U Hrvatskoj oko tisuću djece u dobi do četrnaest godina boluje od dijabetesa tipa 1. Od te autoimune bolesti nepoznatog uzroka, a onda i često pridruženih autoimunih bolesti obolijevaju sve mlađa djeca i u sve većem broju, od novorođene djece, dojenčadi do mladih osoba do oko trideset i pet godina.
 
Pokrenuti autoimuni proces u kratkom razdoblju, kroz nekoliko dana, uništi stanice gušterače koje proizvode hormon inzulin. Bez inzulina stanice organizma ostaju bez goriva, a glukoza ostaje u krvi. Simptom dijabetesa stoga je povišena razina glukoze u krvi te glukoza u urinu. Dijete žeđa i više mokri, gladno je, mnogo jede, a gubi kilograme, neuobičajeno je umorno, a u težem stanju već pokazuje znakove dehidracije te ketoacidoze. 
 
Dijabetes tipa 1 kronična je, za sada neizlječiva bolest, a kontrolira se terapijom inzulinom, prilagođenom pravilnom prehranom gdje važnu ulogu ima voda te tjelovježbom.Razina šećera tijekom dana i noći kontrolira se i desetak puta očitavanjem iz kapljice krvi iz prsta, a osnovna terapija podrazumijeva prosječno oko pet injekcija dnevno.
 
Trenutno u Hrvatskoj tek četvrtina oboljele djece ima inzulinsku pumpicu koja smanjuje broj uboda na jedan u tri dana. Senzori koji razinu šećera kontinuirano očitavaju potkožno te daju jasnu sliku o kretanju razina šećera u krvi i time smanjuju potrebu za kontrolom iz kapljice krvi te smanjuju rizik od hipoglikemije i hiperglikemije u Hrvatskoj također nisu na listi pomagala.
 
 
Veliki je broj faktora koji utječu na razinu šećera i uz najveći trud svakodnevno se događaju hipoglikemije i hiperglikemije, preniske i visoke razine šećera u krvi, koje imaju akutne i/ili trajne posljedice na zdravlje organizma. Dijabetes podrazumijeva veliku odgovornost, brigu i zalaganje roditelja i djece no dobro kontroliran dijabetes nije zapreka životu, ostvarenju želja i ciljeva.
 
Djeca oboljela od dijabetesa imaju posebne zdravstvene potrebe kao i mnoga druga djeca danas, primjerice oboljela od alergija. Poštivanje tih individualnih potreba koje omogućavaju zdravlje, djeci omogućava zdravo odrastanje, pravilan rast i razvoj, fizički i psihički te kvalitetan život.
 
Oboljenje od dijabetesa tipa 1 ne može se predvidjeti niti spriječiti. Uzroci se tek pretpostavljaju: od kravljeg mlijeka, sastava cjepiva, virusa, manjka sunca, onečišćenja, kroničnih upala i neravnoteže u crijevnoj flori do dehidracije, odnosno faktori iz okoliša u sinergiji s genetskim predispozicijama. Okidač za pokretanje autoimunog procesa je stres. Uz mijenjanje načina života važno je stoga graditi sposobnost nošenja sa stresom. Ta sposobnost gradi se od samog trenutka začeća.
 
Istraživanja pokazuju da su djeca izložena stresu u prenatalno doba podložnija stresu te se teže nose sa stresom. Također kao roditelji izborom zdravog načina života i građenjem pozitivnog stava i okruženja možemo već u prenatalno doba graditi zdravu crijevnu floru i zdrave genetske predispozicije.
 
Zdravi ili zdraviji način života smanjit će i rizik oboljenja od dijabetesa tipa 2 koji se direktno povezuje sa stilom života. U Hrvatskoj, procjenjuje se da je dijabetes tipa 2 prisutan kod oko 94 % svih osoba oboljelih od dijabetesa no treba napomenuti da više nije tipičan za stariju populaciju već se također sve češće dijagnosticira kod djece i mladih.
 
Podaci o broju djece oboljele od dijabetesa tipa 1 iz registra Zavoda za dječju endokrinologiju i dijabetes KBC-a Rebro:
2004. – 2006. godine oboljelo je 311 djece u dobi do 14 godina, od toga 70 djece u dobi do 4 godine.
2007. – 2009. godine oboljelo je 354 djece u dobi do 14 godina, od toga 77 djece u dobi do 4 godine.
2010. – 2012. godine oboljelo je 396 djece u dobi do 14 godina, od toga 97 djece u dobi do 4 godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara