15. tjedan trudnoće: Ovoga biste tjedna mogli saznati spol djeteta!

15. tjedan trudnoće: Ovoga biste tjedna mogli saznati spol djeteta!

Foto: Shutterstock

OVOGA je tjedna beba nešto duža od deset centimetara, a mogli biste saznati i njezin spol.

Beba

Roditelji su često impresionirani mekoćom kože novorođenčeta. Bebina se koža tijekom trudnoće konstantno razvija i tako je tanka i prozirna da se kroz nju mogu vidjeti krvne žile.

U ovom se tjednu nastavlja rast dlačica na glavi i obrvama. Uši su uglavnom na mjestu, iako još uvijek smještene malo niže na glavi. Beba je nešto duža od deset centimetara.

Nastavlja se razvoj kostura i mišića, a vaš se maleni fetus vjerojatno mnogo kreće jer su mu sada već pokretni svi zglobovi na udovima. U ovom se razdoblju razvija nepce, a beba može preko zatvorenih kapaka vidjeti svjetlost na koju će, ako se izvor svjetlosti prisloni na trbuh, vjerojatno reagirati okretanjem. Ako idete na ultrazvuk i ako je beba povoljno okrenuta, ovoga biste tjedna mogli saznati i njezin spol.Mama

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dobro se osjećate i udebljali ste se vjerojatno oko pet kilograma. Trbuh vam raste i s njim postajte sve svjesnije vlastite trudnoće.

Također, vi i vaši bližnji primjećuju da postajete pomalo zaboravljivi, nespretni i imate problema s koncentracijom. Čak se i najorganiziranijim trudnicama počne događati da otvore hladnjak, a ne znaju po što su došle i slično. To nije ništa zabrinjavajuće i privremeno je.

U razdoblju ste trudnoće u kojem je moguće napraviti amniocentezu, tj. postupak uzimanja plodne vode iglom. Kako u plodnoj vodi ima i oljuštenih stanica ploda, raznim se testiranjima može provjeriti je li dijete potpuno zdravo. Ta se pretraga radi u slučaju sumnje na neke genetske bolesti, abnormalnosti kromosoma ili opasnost od rascjepa neutralne cijevi. Amniocenteza se radi od 15. do 18. tjedna trudnoće i donosi sa sobom određeni rizik pa u razgovoru s liječnikom provjerite je li vam zaista potrebna.

Tata

Pomozite partnerici, budite uz nju na pregledima kako biste bili dijelom trudnoće te imajte razumijevanja za njene trudničke hirove. Pripremajte se, razmislite o uređenju dječje sobe, odabiru krevetića i slično.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara