17-mjesečna djevojčica zaspala je u autosjedalici i više se nije probudila

17-mjesečna djevojčica zaspala je u autosjedalici i više se nije probudila
Foto: 123RF

TRAGIČAN gubitak kćeri shrvana majka Lisa Smith je odlučila iskoristiti kako bi upozorila druge roditelje na opasnost od spavanja u autosjedalicama.

Njena srcedrapajuća priča počela je prije tri godine. 10. lipnja 2015. primila je poziv koji joj je promijenio život. 17-mjesečna djevojčica je zaspala u autosjedalici kod kuće gdje ju je čuvala dadilja i više se nije probudila.

''To je bila naša predivna djevojčica. Savršena u svakom pogledu. Ali kada su nam prišli liječnici i rekli da joj mozak ne reagira, sve što sam mogla je okrenuti se i reći: Znam'', ispričala je Smith za Today.

Istraga je pokazala da je uzrok smrti malene Mije bio položaj u kojem je bila u autosjedalici. Dok je spavala, blokiran joj je dišni put i nije mogla disati. 

''Kad je autosjedalica u automobilu, položena je na 45 stupnjeva što omogućava bebinoj glavi i vratu da su ispravno naslonjeni i ne blokira se dišni put'', pojasnila je dr. Natalie Azar. 

Međutim, kada se autosjedalica odloži na pod, djetetu glava pada prema naprijed i može se ugušiti. 

Istraživanje kojim su sagledane ozljede djece u dobi od dvije godine i mlađe, a koje su zadobivene u autosjedalicama, pokazale su da je u 48 posto slučajeva smrti uzrok bila pozicijska asfiksija. 

''Većina roditelja dobiva savjet da ne bude bebu dok spava, ali u situacijama kada se to dogodi u autosjedalici, odmah po napuštanju automobila biste dijete trebali prenijeti u krevetić'', upozorila je dr. Azar.

Jednako tako, bebe i djecu u autosjedalicama ili njihaljkama roditelji nikada ne smiju ostaviti bez nadzora.

''Roditelji smatraju da su autosjedalice dizajnirane za bebe pa ih nose u njima i kad se ne voze u automobilu. Stalno viđam sjedalice u kolicima u trgovinama, na podu u crkvi ili restoranima'', kaže Smith i apelira na roditelje da to ne čine.

''Gubitak djeteta slama srce. Najgore je što smo našu tragediju mogli spriječiti. Bespotrebno smo izgubili kćer, a to ne zaslužuje niti jedna obitelj.''

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Pediatric, u četverogodišnjem razdoblju je 31 dijete umrlo tijekom spavanja u autosjedalici. Još 16 mališana umrlo je spavajući u drugim pomagalima poput dječjih kolica i njihaljki.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara