5 rečenica koje nikada ne biste trebali izgovoriti pred djetetom

5 rečenica koje nikada ne biste trebali izgovoriti pred djetetom
Foto: Instagram
 
RODITELJSTVO donosi mnogo radosti i sreće, ali i odricanja te problema.
 
Svako dijete sazrijeva sa svojim vlastitim, jedinstvenim iskustvima. Roditelji svoju djecu moraju naučiti mnogim stvarima, ali neke stvari nikada ne bi smjeli izgovoriti. No, ponekad su roditelji skloni zaboraviti svoju ulogu i izgovoriti stvari koje se mogu odraziti na djetetovo samopoštovanje. Roditelji nekada ne shvaćaju što bezbrižan komentar može učinili djetetovim emocijama. Često nam ti komentari i rečenice jednostavno "izlete" u žurbi ili ljutnji, bez da prvo promislimo što njima poručujemo djetetu. Tim rečenicama pokušavamo disciplinirati djecu, a zapravo samo kod djece izazivamo osjećaj manje vrijednosti i sumnju u našu ljubav.  No, ipak postoje neke riječi koje nikada ne bi smjeli izgovoriti svome djetetu, koliko god bili umorni ili koliko god vam bilo stresno. 
 
Dakle, kako ne bi izgovarali takve štetne komentare i rečenice, donosimo vam popis rečenica koje bi trebali izbjegavati govoriti  vašem djetetu.
 
1. Ja sam bio puno odgovorniji od tebe u toj dobi
 
Ovaj komentar utječe na povjerenje djeteta. Morate zapamtiti da ste vi druga osoba i da ste odrastali u drugačijim uvjetima i drugom vremenu. Ukoliko uspoređujete svoje sposobnosti i postignuća s djetetovima, s time dajete djetetu do znanja, da ste bili daleko napredniji u dobi u kojoj su danas vaša djeca, što je priličan udarac na samopouzdanje. Tako ćete samo istaknuti kako nisu dovoljno dobri te će im nad glavom biti teret jer nisu 'savršeni' kao vi.
 
Umjesto ove obeshrabrujuće izjave, ohrabrujući savjet bi bio mnogo više od pomoći.

2. Ne gnjavi me više… Baš me briga…To me ne zanima
 
Koliko god se umorno osjećali ili bili nervozni, a vaša vas djeca baš u tom trenutku odluče ispitivati do iznemoglosti ili se igrati s vama, nikada im ne smijete reći da vas ostave na miru ili da vas prestanu gnjaviti. Postoji i drugi način da im objasnite kako ste umorni i da ćete se kasnije pozabaviti njima, nego da se osjete zanemareno. Uvijek saslušajte! Želite li da vaše dijete ima povjerenja u vas, pokažite mu da vam je važno sve ono što je njemu važno.
 
 3. Ne opterećujte ih svojim kilogramima
 
Nemojte stalno pričati koliko ste teški, kako morate smršaviti te da debljim ljudima ništa lijepo ne stoji. Umjesto toga, usadite svojoj djeci zdrave prehrambene navike i zadovoljstvo u vlastitoj koži, a svoje bitke o prekomjernoj težini komentirajte sa svojim prijateljicama.

 

We look so fat but its ok...lmao all love! #fatmom #kisses

Objavu dijeli Yolanda Franco (@highkalibernailzbyyolanda)

 
4. Ugledaj se na brata/sestru
 
Ovaj komentar će dijete protumačiti na način da se roditeljima ne sviđa ono kakvo jeste, već da žele da bude kao netko drugi, brat, sestra ili nevažno tko drugi. Budete li uspoređivali svoju djecu s braćama i sestrama, među njima bi se mogla stvoriti ljubomora, ali bi se i mogli povući u sebe. Rečenica, ugledaj se na brata ili sestru se reflektira na dijete tako da se osjeća beznadno, beskorisno i nevoljeno. Kako vaše dijete ne bi imalo manjak samopouzdanja ili se osjećalo neprihvaćeno, nikada ga ne smijete uspoređivati s drugom djecom, a posebice s njegovim bratom ili sestrom. Svako dijete je jedinka za sebe, pa se na temelju toga i postavljaju pravila za odgoj.

 

 

My world #siblings#love#family#besties

Objavu dijeli 💗 💗💗💗💗Marie💗💗💗💗💗 (@marie87jay)

 

 5. Kako možeš biti tako glup/a ili smotan/a
 
Ovakva izjava kod djeteta izaziva negativnu percepciju o samom sebe, te im ozbiljno ruši samopouzdanjem. Djeca na ovakve opaske mogu postati introvertirana ili odgovoriti ponavljanjem svoje "gluposti" kako bi pokazali roditelju da nije u pravu. Također  može ostaviti i trajne posljedice u kasnijem razvoju djece.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara