5 stvari koje rade one stvarno dobre mame

5 stvari koje rade one stvarno dobre mame

Foto: 123rf

SVAKA mama je dobra na svoj način, ali postoje one mame koje se, kako se čini, nikada ne živciraju i stalno su pune ljubavi i nježnosti.

To su one super nježne mame kakve svako dijete želi imati pored sebe, no znamo i same da se ta nježnost javlja kad su i djeca super dobra, nježna, poslušna, blaga i draga.

No, isto tako znamo da svako ponašanje ima i svoj uzrok pa sa sigurnošću možemo tvrditi da nježne, blage i drage mame (ne one popustljive, već one nježne i pravedne, s čvrstom rukom) također imaju i znatno "nježniju i dražu" djecu. Zato što dijete u tom slučaju poprima ponašanje svoje nježne mame, a tada je odgoj znatno tiši i lakši.

Želite li stoga i vi biti mama koju će svi, a posebno vaša djeca, smatrati super nježnom i dragom (da je i djetetu žao remetiti tu nježnost), tada budite mama koja se drži ovih pravila:

1. Nježne mame ne viču (ma koliko god vrištale u sebi)

Njima je važno da djeca ne budu dodatno uznemirena (uvijek su uznemirena kad plaču i nešto žele, zar ne?) te da se svaki problem riješe na miran način. One znaju da je nježna, tiha riječ učinkovitija od vikanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2. One su ljubazne i obazrive, a problemu posvećuju puno pažnje

To su one mame koje prvo dugo slušaju, a umjesto velikih pametovanja radije osluškuju djetetove osjećaje i tako pokazuju koliko poštuju svoje dijete, odnosno koliko su obazrive prema njihovim osjećajima. A konačnu odluku uvijek donose na temelju vlastite želje da ona pozitivno utječe na dijete. Bez vikanja, kazne i drame.3. One su pravo vrelo ljubavi

Svaka mama voli jako, a svoju ljubav pokazuje na razne načine, no nježne mame svoju ljubav pokazuju često, čak i u situacijama kad se čini da dijete ne zaslužuje baš toliko pažnje u tom trenutku. No ovakve mame znaju da je s puno ljubavi lakše prebroditi sve probleme.

4. One se ispričaju i upozore kad su loše volje

Čak ni najnježnije mame na svijetu imaju trenutke kad se tako ne osjećaju, no umjesto da šute i trude se prikriti svoju nervozu, nježna i obazriva mama radije će upozoriti da se trenutno ne osjeća baš najsretnije i da se zbog toga nada da ona neće pogriješiti u svojim reakcijama i ponašanju, te da zbog toga traži malo više razumijevanja od djeteta. A dijete, naviklo da je mama dobre volje, tad će se doista i potruditi da svojim ponašanjem ne skrivi svađu.

5. One jako puno grle

Nježnost i blizina majke jako su potrebni djeci. Mama tako smiruje, tješi, otklanja strahove, a kad se ne događa ništa značajno, mama onda grli da pokaže osjećaje i još više učvrsti nježnost sa svojim djetetom. Čak i kad djeca malo odrastu, mame koje grle neće s tim prestati, jer čak i ako dijete više ne dolazi samo u zagrljaj, mama će otvoreno tražiti zagrljaj koji njoj treba. Nijedno dijete takav odnos neće odbiti, što znači da će mame koje puno grle kad su djeca mala nastaviti s tim sigurno i kad djeca odrastu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara