Bebina prva tri mjeseca: Što možete očekivati?

Foto: Shutterstock

ŽIVOT s novorođenčetom velika je promjena i stoga iziskuje mnogo prilagodbi.

Funkcioniranje dan za danom s nedovoljno sna, često uz fizičku nelagodu, nešto je što vam je dosad vjerojatno bilo strano. Dodajte tome golemu odgovornost brige o djetetu, manje rupe u pamćenju, probleme s odlučivanjem i trenutke nevjerojatne sreće. Bez panike, niste poludjeli i život će se vratiti u normalu, ali ne još. Kako bi vam bilo lakše, bilo bi dobro da unaprijed znate kakva vas realnost čeka.

Spavanje

Prva dva tjedna s vašom bebom mogla bi proći gotovo rajski - sve se svodi na hranjenje, spavanje i nuždu. Zatim dolazi mistični treći tjedan kada se vaš dom okreće naglavačke. Dijete počinje više vremena provoditi budno te mu treba oko 10 do 15 minuti da zaspi kada je pospano. Spavat će po sat do sat i pol najmanje tri puta dnevno. Pazite da vašeg mališana ne razbudite prerano. Otvorene oči nisu uvijek znak da je spreman za akciju, često će ih zatvoriti, malo se promeškoljiti i nastaviti spavati.

Tijekom noći prigušite svjetlo i utišajte zvuk te hranite dijete kada se probudi. Ako imate sreće, mogli biste imati čak četiri-pet sati sna u komadu. Važno je da dijete shvati kada je dan, a kad noć. Zato neka preko dana spava i boravi u prostoru s mnogo prirodne svjetlosti, a po noći u zamračenom. Prvih nekoliko mjeseci dijete spava oko 15-16 sati dnevno.

Hranjenje


Majčino mlijeko je najbolja hrana za novorođenčad. Međutim, neke majke iz zdravstvenih razloga ne mogu dojiti, a neke ne mogu uskladiti ritam hranjenja ako se ubrzo nakon poroda vrate na posao. Postoji niz proizvođača kupovne hrane za bebe pa istražite one koji su vam dostupni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majčino je mlijeko lako probavljivo i dijete njime treba hraniti otprilike svaka tri sata, ovisno o djetetu. Hranjenje adaptiranim mlijekom se preporučuje svaka četiri sata.

Trajanje dojenja nije dobar pokazatelj količine mlijeka koje je dijete popilo. Neko dijete popije određenu količinu mlijeka u 15 minuta, dok drugome za to treba pola sata.

Ako je dijete gladno, ne odgađajte dojenje prematanjem ili nečim drugim što upravo treba obaviti. Nahranite dijete pa ga onda premotajte.

Ostatak dana: Igra i kakica


Kada ne spava i ne jede, vaša beba uživa otkrivajući svijet oko sebe. Kada je stara oko šest tjedana, možete joj dati igračke jarkih boja, zvečke, igračke koje vise iznad nje i slično kako biste je zabavili dok je budna. Izvodite je u šetnju svakoga dana kako bi bila na svježem zraku od kojega će bolje spavati.

Računajte da će beba smočiti oko šest pelena u 24 sata. Kada je riječ o velikoj nuždi, učestalost može varirati ovisno o prehrani i djetetovoj dobi, može biti i desetak puta dnevno, a može i jednom u nekoliko dana. Ako se dijete hrani adaptiranim mlijekom, trebalo bi izvršiti veliku nuždu jednom do dvaput dnevno, dok kod isključivo dojene djece nije neuobičajeno da kakaju jednom u nekoliko dana.

Svakoga dana pustite bebu da bude malo i bez pelene i "prolufta guzu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara