Brižni očevi imaju psihički i emotivno stabilnije sinove

Foto: Shutterstock

MUŠKARCI koje je odgajao brižan otac emocionalno su stabilniji i lakše se nose sa svakodnevnim stresom od onih koji su imali nezainteresiranog oca, tvrde psiholozi.

Istraživanje Sveučilišta Fullerton u Kaliforniji pokazalo je da očevi igraju vrlo važnu ulogu u psihičkom zdravlju svoje djece čak i kada ona odrastu. Muškarci koji su rekli da su u tijekom djetinjstva i kasnije imali dobar odnos s očevima skloniji su racionalnijem rješavanju svakodnevnih problema.

Anketirano je preko 900 osoba u dobi od 25 do 74 godine, a stručnjaci su se koncentrirali na njihovo psihološko i emotivno stanje (npr. jesu li depresivni, nervozni i slično) i moguće stresne situacije kroz koje su prošli tog dana - svađe, neslaganja, napetosti na poslu ili kod kuće, diskriminacija...

Loš odnos s roditeljima - veći broj stresnih incidenata

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Muškarci su odgovarali na pitanja o kvaliteti odnosa s majkom i ocem u djetinjstvu. Odnos ispitanika bio je uglavnom bolji s majkom nego s ocem.

Muškarci koji su imali vrlo dobar odnos s majkom imali su tri posto manju pojavu psiholoških problema u odnosu na osobe čiji odnos s majkom nije bio dobar. Međutim, muškarci koji su se više slagali s ocem, danas su u manje skloni emocionalnom reagiranju kada su u pitanju stresne situacije, što se ne može reći za žene.

Ako su ispitanici rekli kako su imali loš odnos s oba roditelja, prijavili su veći broj stresnih incidenata za vrijeme osmodnevnog istraživanja u odnosu na osobe čiji je odnos s roditeljima bio pozitivan.

"Uloga očeva dramatično se promijenila od vremena kada su najstariji ispitanici bili djeca. Znamo da očevi imaju poseban način interakcije s djecom, osobito sinovima. Treba nam još istraživanja kako bismo mogli otkriti daljnji utjecaje majki i očeva na trajna emocionalna iskustva njihove djece", komentirala je vodeća autorica dr. Melanie Mallers, javljaju strani mediji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara