Čuvajmo dječje živote!

Čuvajmo dječje živote!
Foto: Shutterstock
 
UZ PORUKU „Čuvajmo dječje živote!" u svijetu se sljedeći tjedan obilježava Treći međunarodni tjedan sigurnosti cestovnog prometa. Prometne nesreće su vodeći uzrok smrtnosti u dobi od 15 do 29 godina u svijetu. Unatoč padu smrtnosti od prometnih nesreća, i u Hrvatskoj su ozljede zadobivene u prometu vodeći uzrok smrti od ozljeda u dječjoj i mlađoj odrasloj dobi.
 
U sklopu Trećeg tjedna sigurnosti cestovnog prometa koji se održava od 4. do 10. svibnja, Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatski zavod za hitnu medicinu, Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatski autoklub, Udruga RODA, Hrvatski Crveni križ, Svjetska zdravstvena organizacija, UNICEF i brojne druge organizacije i institucije udružuju snage kako bi potaknuli vozače da se u većoj mjeri brinu o sigurnosti djece u prometu.
 
Poslušajte što vam mališani poručuju:
 
 
Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u prometnim su nesrećama tijekom 2014. godine ozlijeđena 964 djeteta, a poginulo je osmero djece. Svako drugo dijete stradava u prometu kao putnik, a svako treće kao pješak. Glavni su razlozi stradavanja djece: nepoštivanje prometnih propisa vezanih uz sigurnost djece u vozilima; brzina i konzumacija alkohola te slabije uočavanje djece u prometu zbog njihove visine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Uz navedeno, djeca često nisu svjesna opasnosti u prometu, usmjerena su na igru, a najmlađa djeca često nisu u mogućnosti pravilno procijeniti udaljenost i brzinu nadolazećih vozila. Djeca su posebno rizična skupina kad se radi o stradavanju prometu u svojstvu suputnika u vozilu. U ovom slučaju posebno veliku odgovornost snose vozači, najčešće roditelji.
 
Prema najnovijim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 92/14) djeca do 135 cm visine trebaju biti smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili postolju, koji moraju biti pričvršćeni posebnim kopčama ili pojasom. Djeca visine 135-150 cm smiju se prevoziti tako da su vezana sigurnosnim pojasom, ali samo na stražnjem sjedalu. Vozač motornog vozila ne smije prevoziti dijete smješteno u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje na putničkom sjedalu zaštićenom prednjim zračnim jastukom, ako zračni jastuk nije deaktiviran, čak ni u slučajevima kada se zračni jastuk automatski isključuje.
 
Međunarodni tjedan sigurnosti cestovnog prometa obilježava se u sklopu UN-ove inicijative Desetljeće akcije za sigurnost cestovnog prometa (2011. – 2020.) kojoj je cilj prepoloviti smrtnost u cestovnom prometu. Ove je godine, tema Tjedna sigurnosti unaprjeđenje sigurnosti djece u prometu uz poruku „Čuvajmo dječje živote".
 
U Hrvatskoj će tim povodom biti organiziran i okrugli stol na temu „Spasimo dječje živote", koji će se održati u Hrvatskom autoklubu 6. svibnja 2015. godine. Uz okrugli stol koji će se održati u Zagrebu, Tjedan sigurnosti cestovnog prometa obilježit će se u brojnim zdravstvenim ustanovama, te dječjim vrtićima i osnovnim školama širom Hrvatske.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara