Čvrsto zamatanje ruku i nogu nije dobro za bebe

Foto: Shutterstock

ČVRSTO zamatanje beba u kojima im se sputavaju noge i ruke, obično posebnom pelenom ili dekicom, može uzrokovati probleme s kukovima bebe.

Takav način povijanja vrlo je popularan u mnogim kulturama, a roditelji ga prakticiraju zbog raširenog mišljenja da uspješno simulira osjećaj koji dijete ima u majčinom trbuhu, što ga smiruje.

Profesor Nicholas Clarke, ortoped iz Sveučilišne bolnice u Southamptonu, tvrdi da takvo sputavanje beba može naštetiti normalnom razvoju djetetovih kukova.

Tvrdi da takvo zamatanje kojim se dječji kukovi prisilno stavljaju u ravnu poziciju u kojoj su im noge pritisnute jedna uz drugu, može uzrokovati displaziju kukova.

Ona nije uvijek bolna, ali može uzrokovati abnormalnosti na zglobovima te dugoročne posljedice kao što je osteoartritis, u slučaju da se displazija ne otkrije na vrijeme.

Nema službenih smjernica kako povijati dijete, ali britanski Kraljevski kolegij primalja ističe da ne savjetuje takvo povijanje.

Ako se roditelji ipak opredijele za takvo povijanje, trebaju imati na umu da čvrsto sputavanje ne omogućuje djetetu preporučenu slobodu kretanja te umotati dijete tako da se može micati.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara