Dvojezičnost i kako je razviti kod djece

Foto: Shutterstock

DVOJEZIČNOST ili bilingvalnost je sposobnost pojedinca da se služi s dva jezika podjednako,bez vidljive sklonosti prema jednom od njih. Ako u vašoj obitelji postoje govornici dva ili više jezika ili jednostavno želite da vaše dijete u budućnosti zna govoriti razne jezike, idealno vrijeme za početak učenja je prva dekada njegovog života. Osim što će im bilingvalnost pomoći u kasnijem životu, bilingvalna djeca lakše svladaju čitanje i pisanje na oba jezika, a imaju i fleksibilnije mišljenje te veću kreativnost. Ako želite da i vaše dijete bude bilingvalno, evo nekoliko savjeta kako to postići.

Krenite malim koracima tako što ćete dijete prvo upoznati s drugim jezikom preko knjiga, slikovnica, crtića ili igrica. Iako se donedavno smatralo kako je najbolji način za učenje jezika direktna komunikacija "licem u lice", danas je dokazano da i sekundarni podražaji imaju učinka. Djeca su kao male spužve i brzo usvajaju sve što čuju i vide. Iznenadit ćete se koliko obično gledanje crtića na stranom jeziku može pomoći učenju i usvajanju novog vokabulara.
 
Učenje jezika podrazumijeva učestalo ponavljanje.Tako primjerice,ako svom djetetu svaku večer prije spavanja čitate knjigu na engleskom, s vremenom će usvojiti pojedine riječi i povezati ih s njihovim značenjem. 
 
Kako bi dodatno potakli učenje drugog jezika, možete potražiti izvornog govornika koji će svaki dan po nekoliko sati s vašim djetetom komunicirati na stranom jeziku. Također postoje i vrtići u kojima se program izvodi na engleskom, ali i nekim drugim jezicima. Ako poznajete ljude koji govor strani jezik i imaju djecu, povežite se s njima. Nevjerojatno je koliko djeca mogu naučiti kroz igru.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sve će početi prepoznavanjem stranih riječi i njihovog značenja, a s vremenom će dijete moći izgovarati čitave rečenice na novom jeziku.
 
Učenje možete potaknuti i tako što će jedan roditelj pričati na hrvatskom, a drugi na stranom jeziku koji želimo da dijete usvoji. Tako će dijete cijelo vrijeme biti izloženo drugom jeziku i njegovo korištenje će mu postati normalno. 
 
Nemojte se obeshrabriti ako dijete ne usvoji drugi jezik jednakom brzinom kao što je usvojilo materinji. Ako ga jednako izlažete utjecaju materinjeg i stranog jezika, dijete će ih naučiti jednako dobro govoriti prije nego krene u školu.    
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara