Europski tjedan prevencije raka vrata maternice

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice

Foto: Shutterstock, Pearl of wisdom

OD 25. do 31. siječnja obilježava se Europski tjedan prevencije raka vrata maternice. Tjedan se obilježava po 9. put s ciljem podizanja svjesnosti o ovoj bolesti koju je redovitim kontrolama moguće vrlo rano otkriti i u 80% slučajeva uspješno izliječiti.

U Hrvatskoj se od 2012. provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. Glavna metoda otkrivanja bolesti je klasični Papa test, potpuno neinvazivna metoda koja lako otkriva bolest. Rak vrata maternice sporo se razvija, te je interval od svake 3 godine sasvim dovoljan kako bi se promjene uočile na vrijeme.

U sklopu Nacionalnog programa od 2012. do 2015. će na preventivni ginekološki pregled u gradu Zagrebu biti pozvano preko 200 tisuća žena. Žene s urednim nalazima bit će pozvane na ponavljanje Papa testa ponovno za 3 godine, dok će one s utvrđenim anomalijama biti pozvane na dogovor o daljnjem liječenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, svega 10% žena koje su bile pozvane na preventivni pregled tijekom protekle dvije godine se i odazvalo, te je velik broj njih time potencijalno ugrozio svoje zdravlje. Cilj je osvijestiti opću javnost, potaknuti ljude na edukaciju kako bi shvatili važnost Papa testa i cijepljenja protiv HPV-a. Nakon toga, jednako važno, je osvijestiti i zdravstvene djelatnike koji su dužni pacijentima pružiti točne i svježe informacije o prevenciji i liječenju ove bolesti.

Kako bi bilo koja kampanja bila uspješna, važno je da ljudima bude prepoznatljiva, pa je tako nastao Biser mudrosti, znak prepoznatljivosti prevencije raka vrata maternice. Niste ga do sada vidjeli? To je samo dokaz kako je svjesnost o raku vrata maternice još uvijek nedovoljno zastupljena u Hrvatskoj.

Pearl od Wisdom

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara