Jednostavno potaknite djetetovu kreativnost

Jednostavno potaknite djetetovu kreativnost
Foto: Shutterstock
 
U MORU zatupljujućih igrica i nedostatka vremena dječja kreativnost trpi. Evo jednostavnih načina kako ju potaknuti, a pritom se i dobro zabaviti!
 
Dopustite vašem djetetu da ima izbor i neka on bude jednostavan. To će dijete potaknuti da samostalno razmišlja, a vježba je vrlo važna u povećanju kreativnosti.
 
Potičite djetetovu neovisnost. Dijete koje se zna samo zabaviti i zaigrati bez različitih medija i drugih osoba bit će mnogo kreativnije.
 
Neka se materijal za poticanje mašte uvijek nalazi negdje u blizini. Materijal za crtanje, kolaž papir i knjige mogu doprinijeti stvaranju prave male radionice.
 
Budite primjer djetetu. Svaki predmet u kući predstavite mu kao nešto novo. Kartonska cijev neka bude teleskop, od čarapa napravite male glumce i tako potaknite dijete da nauči da u mašti ne postoje granice.
 
Neka vam dijete detaljno opisuje sve ideje. Tako će prilikom prepričavanja možda još nešto i nadodati.
 
Igra "što kad" prava je eksplozija kreativnosti. Što bi bilo kad bi ljudi mogli letjeti, dupini pričati, cvijeće pjevati i mnoge slične usporedbe odlične su za igru s djecom.
 
Kada dijete čita neka u jednom trenutku pokuša vizualizirati što bi se u nastavku priče moglo neočekivano dogoditi. 
 
Budite spremni na nered. Samo tako nećete sputavati svoje dijete. Uvedite pravilo da prilikom neurednih igara dijete poslije mora pomoći vam čistiti.
 
Zajedno izmišljajte priče. Svi članovi obitelji mogu sudjelovati. Svatko neka dodaje po jednu svoju rečenicu. Osim mnogo neočekivanih preobrata u priči, sigurno ćete se dobro i nasmijati.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara