Jesu li djeca u današnjem svijetu prisiljena na prerano odrastanje?

Jesu li djeca u današnjem svijetu prisiljena na prerano odrastanje?
Foto: Shutterstock
 
VEĆINA prvorođene djece podložna su mnogim stereotipima kakvo dijete treba biti, posebno kada dođe mlađe dijete u obitelj. Od djece koja još nisu spremna "da budu veliki" očekuje se da budu ambiciozni, poštuju pravila, ostvaruju mnoga postignuća i samim time postanu uzor mlađoj braći ili sestrama. 
 
Jeste li se zapitali kako to djeluje na dijete? Prevelika očekivanja mogu djetinjstvo pretvoriti u život ispunjen problemima i zadaćama za velike. 
Kevin Leman, koji je desetljećima proučavao redoslijed rođenja došao je do mnogo zanimljivih činjenica. 
 
Prvorođena djeca, osobito djevojčice imaju snažnije izraženu potrebu da se što prije dokažu i žude za postignućima koja će učiniti roditelje ponosnima. 
Ako imate više djece, pogledajte oko sebe. Zapitajte se, ne očekujete li previše od starijeg djeteta? Od pomoći u kući, do sitnica poput - Dodaj mi molim te maramice!
 
U očima roditelja starije dijete, bez obzira na to koliko godina ima, postaje odrasla osoba. No, sjetite se da je još uvijek daleko od toga i omogućite djetetu da ima djetinjstvo, onakvo kakvo zaslužuje i kakvog će se uvijek rado sjećati.
 
Mnogi roditelji tako odjednom shvate da su svoje dijete previše opteretili sa stvarima za koje su ionako premladi. No, tada je vrlo teško vratiti vrijeme. Pogotovo ako ste odgojili dijete koje je suviše ozbiljno za svoje godine, tada je teško učiniti da bude spontano, zaigrano i bezbrižno.
Najstarija djeca uvijek su bila u pomalo nezavidnom položaju. Osim što je vrlo teško spustiti roditeljska očekivanja, najstarije dijete je to koje mora probiti led u nekim pomalo staromodnim stavovima roditelja. 
 
Ako ste i vi bili najstarije dijete u obitelji, sjetite se koliko je teško bilo nagovoriti roditelje da vam dopuste da ostanete duže vani ili prespavati kod prijateljice. Braći i sestrama je već bilo mnogo lakše, ipak ste im vi pripremili teritorij.
 
Kao što vidite, stvari zbog kojih ste se ljutili na svoje roditelje, ponavljate i sami. Poprilično je iscrpljujuće biti prvorođeno dijete. Ako ste to shvatili, pokušajte nešto promijeniti. Imajte jednak stav sa svom vašom djecom, ne koristite u komunikaciji s djecom njima mrsku rečenicu "To je za tvoje dobro!", znate koliko je vama smetala. 
 
Dopustite djetetu da bude dijete!
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara