Kada je vrijeme za poslati Djeda Božićnjaka u mirovinu?

Foto: Shutterstock
 
POSTOJI li idealna dob kada djetetu objasniti da Djed Božićnjak mora u mirovinu? S prvim djetetom to obično dolazi kasnije jer obitelj i Djed Božićnjak uspješno surađuju. No, kada imate dvoje djece, a starijem je sva ta strka i panika koju Djedica unosi u naš dom poprilično suluda, treba znati dobro odvagnuti kada je vrijeme za prepustiti Djedicu mlađoj djeci.
 
Ostavljanje mlijeka i kolačića za Djeda Božićnjaka noć uoči Božića posebno je iskustvo bez obzira na to koliko godina imali. No, prvotna reakcija djece nerijetko je vrlo burna. Čak i kada mislite da je vrijeme djetetu priznati istinu, razmislite još jednom. Uvijek je dobro imati barem jednog člana obitelji koji još uvijek nevino vjeruje.
 
 
Najbolje je pustiti da dijete samo otkrije. Vrlo je teško uopće smisliti izgovor koji bi bio dovoljno opravdan i dovoljno dobar da ne bi time povrijedili dijete. Starije dijete uvijek će rado prihvatiti ovu tajnovitu igru u kojoj imate posebnu tajnu i dobro se zabaviti.
 
Djeca se najčešće suočavaju sa istinom o Djedu Božićnjaku tako što saznaju od vršnjaka. U prvom trenu negiraju činjenicu i sami sebe uvjeravaju kako je njihova teorija jedina ispravna. Objasnite djetetu da taj simpatičan starac ipak ne stigne osobno donijeti poklone svoj dječici, pa ponekad moli i roditelje za pomoć. Dijete će s vremenom shvatiti o čemu se tu radi, a pritom će cijeniti vaš pristup jer će postajati svjesno da ste to činili kako bi ga uveseljavali.
 
Kada ste vi umirovili Djeda Božićnjaka?
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara