Kako kućni ljubimci pomažu djeci s autizmom?

Kako kućni ljubimci pomažu djeci s autizmom?
Foto: Shutterstock
 
Kućni ljubimci nebrojeno su se puta pokazali kao najbolji čovjekovi prijatelji, a poznato je da djeluju poput vrlo učinkovite terapije i u odnosima s djecom s poteškoćama u razvoju, pa tako uz prijateljstvo djetetu mogu pružiti i jedinstvenu pomoć.
 
Istraživanje je naime potvrdilo ono što se u praksi već duže vrijeme nagađalo, kućni ljubimci pomažu djeci s autizmom da bolje funkcioniraju u društvu, a novootkrivena je činjenica da djeca koja se redovito igraju sa životinjama imaju značajan pad anksioznosti i socijalnog stresa u odnosu na djecu s autizmom koja se igraju sama ili s drugom djecom.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Doktor James Griffin s Nacionalnog instituta za zdravlje djece smatra kako je studija pružila prvi fizički dokaz da blizina životinja doista smanjuje stres kod djece s autizmom. 
 
U istraživanju je sudjelovalo 114 djece uzrasta od pet do dvanaest godina. Igrali su se sa zamorcima jer su oni smatrani idealnima zbog svoje veličine i dobre naravi. Djeca su sa životinjama provodila vrijeme u tišini i od njih je zatraženo da povremeno naprave određene zadatke, kao što je čitanje na glas i igra s ostalim vršnjacima. Zbog prisutnosti ljubimaca djeca su bezuvjetno prihvaćala sve zadatke, mnogo su bila sigurnija u sebe i pozitivno raspoložena.
 
Znanstvenici ipak upozoravaju da ovo otkriće ne znači da biste odmah trebali djetetu s autizmom kupiti što više kućnih ljubimaca, već se prvenstveno treba usredotočiti na razvoj socijalnih vještina, najbolje prvo s ljubimcem od prijatelja ili poznanika kako bi vidjeli kako dijete uopće reagira. Tek ako primijetite interakciju djeteta i životinje, poželjno bi bilo nabaviti ljubimca. Kod većine djece s autizmom uočeno je da su djeca lakše učila, bila brižnija, hrabrija i mnogo više socijalno osviještena uz ljubimce.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara