Kako smanjiti strije u trudnoći?

Foto: Shutterstock

STRIJE se pojavljuju kod velike većine trudnica i to u obliku velikih crvenih linija na trbuhu, a ponekad i na grudima, bokovima i stražnjici.

Pojavljuju se zbog rastezanja kože u trudnoći, najčešće krajem drugog i početkom trećeg tromjesečja. Iako postoje razni neprovjereni savjeti za njihovo sprječavanje ili uklanjanje, studije su pokazale da se određenim kremama može smanjiti njihova učestalost, ali samo kod žena koje su ranije rodile pa imaju strije otprije. Dakle, učinkovitog kozmetičkog sredstva protiv strija nema. Dobra je stvar što će nakon trudnoće i povlačenja trbuha izblijedjeti te postati gotovo neprimjetne. Dobro je znati da kod strija postoji i nasljedni faktor pa, ako želite, možete zaviriti i pogledati trbuh svoje majke.

Tempo debljanja

Međutim, nekim navikama u trudnoći ipak možete pokušati utjecati na pojavu strija. Bilo bi dobro pripaziti, koliko je moguće, na tempo debljanja, tj. debljati se ravnomjerno. Prebrzo dobivanje na kilaži i naglo rastezanje kože sigurno neće pomoći.

Zdrava prehrana 

Prehranom utječemo na sve organe, pa tako i na najveći - kožu. Stoga je važno jesti kvalitetno i to nutrijente koji su za nju dobri - vitamin A (zeleno lisnato povrće, mrkva, krumpir, tikvice, kukuruz, leća), omega 3 i 6 masne kiseline (plava riba, sjemenke i orašasti plodovi). Najvažniji je vitamin D koji tijelo proizvodi kada je izloženo Sunčevoj svjetlosti, ali pretjerano izlaganje nije poželjno zbog štetnosti UV zračenja. Što se tiče namirnica, možete ga naći u ribi (sardina,tuna) i ribljem ulju, mlijeku, žumanjku i prirodnim sokovima, ili ga, u dogovoru s ginekologom, uzimati kao dodatak prehrani.

Bademovo ulje, kreme, losioni...

Trudnice se često pretjerano mažu raznim, pa i skupim losionima i kremama protiv strija. Oni će pomoću u smanjenju i isušivanju kože, ali neće spriječiti nastanak strija, koliko god se mazali. Stoga je možda bolje investirati u jeftinije bademovo ulje koje je ionako baza većine kozmetičkih preparata protiv strija.

Na kraju, ako vam strije nakon trudnoće toliko smetaju, obratite se dermatologu, ali preporučujemo vam da ih nosite s ponosom na trudničke dane i kao "tetovažu" koja vas podsjeća na to da ste na svijet donijeli vašeg malog čovjeka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara