Koji su prvi znakovi trudnoće?

Koji su prvi znakovi trudnoće?

Foto: Shutterstock

JESTE li možda trudne? Većina simptoma trudnoće pojavljuje se otprilike u vrijeme kada shvatite da vam je izostala menstruacija. Sedam od deset žena osjetilo je neke od ovih simptoma do šestog tjedna trudnoće. Ako sumnjate da ste u drugom stanju, napravite kućni test za trudnoću. Međutim, prije nego što testom definitivno potvrdite trudnoću, mogli bi se pojaviti sljedeći simptomi:

1. Izostanak menstruacije

Ako vam je menstruacija inače redovita, a sada vam kasni, napravite test za trudnoći. Međutim, ako nije redovita ili ne pratite ciklus, mučnina i osjetljivost dojki mogli bi vam signalizirati trudnoću prije izostanka menstruacije.

2. Povišena bazalna temperatura

Ako mjerite temperaturu svaki dan i uočite da je povišena 18 dana zaredom, moguće je da ste trudni.

3. Mučnine

Kod nekih žena jutarnje mučnine počnu tek oko mjesec dana nakon začeća, dok kod drugih počnu tjedan ili dva ranije. Dobar dio nikada neće imati mučnine. Odlična je vijest da kod većina trudnica mučnina prestaje početkom drugog tromjesečja.

4. Osjetljive, bolne grudi

Jedan od prvih znakova trudnoće su osjetljive, natečene i bolne grudi, što je posljedica hormonalnih promjena. Nelagoda će nestati završetkom prvog tromjesečja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
5. Umor

Naglo pojavljivanje umora i pospanosti karakteristično je za početak trudnoće, iako nitko ne zna zašto se točno pojavljuje. Pretpostavlja se da ga uzrokuje povećana razina hormona progesterona. Naravno, često mokrenje i mučnine ne doprinose da se osjećate poletnima.

6. Često mokrenje

Hormonalne promjene uzrokuju i povećani protok krvi kroz bubrege, zbog čega ćete morati češće na zahod. Ovaj se simptom pojavljuje oko šest tjedana od začeća te pojačava s napredovanjem trudnoće jer dijete, kako raste, počne pritiskati mjehur.

7. Nadutost

Hormoni doprinose i nadutosti na početku trudnoće, slično kao što je neke žene osjećaju prije menstruacije.

8. Promjene raspoloženja

Promjene raspoloženja čest su simptom trudnoće jer hormonalne promjene utječu na razine neurotransmitera u mozgu. Svaka žena na to različito reagira. Ako se osjećate beznadno i vrlo loše te se ne možete nositi sa svakodnevnim životom, potražite pomoć.

9. Averzije prema nekoj hrani


Ako ste tek zatrudnjeli, nije nemoguće da vam najednom počne užasno smetati neka hrana, osobito ako sadrži specifične začine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara