Koliko džeparca dati djetetu?

Foto: Shutterstock

RAZMIŠLJATE da djetetu odvojite određenu sumu za džeparac, ali ne znate koliko je primjereno za koju dob? Evo prijedloga:

Zašto uopće džeparac?


Kad dijete dobiva džeparac, ono uči kako se ophoditi s novcem, upoznajte štednju kao koncept i uči kako na taj način možemo kupiti nešto što poželimo. Ipak, kod džeparca nije naglasak na štednji u smislu skupljanja novca u kasici prasici, već na raspolaganju novcem. Kako samo ime kaže, džeparcu je mjesto u džepu.

Kad dijete ima određenu sumu u određenom periodu ono uči postavljati financijske prioritete: što želim, čega se mogu odreći, koliko novaca imam, mogu li si to priuštiti… i kroz ta pitanja dobiva sve bolji osjećaj kako kupovati, kako ne potrošiti na “gluposti” i čuvati za nešto što silno želimo te konačno kako odolijevati svim čarima kupnje. Pritom visina džeparca nije toliko presudna i ne treba se slijepo držati određenog preporučenog iznosa. Sami procijenite koliko bi djetetu trebalo, no najvažnije je da se dijete uči ponašati s novcem.

Visina džeparca


Djeca između dvije i četiri godine mogu već dobiti džeparac. Najkasnije prije polaska u školu, djeca bi trebala već imati iskustvo s vlastitim novcem s kojim raspolažu jer u toj dobi djeca već znaju izračunati manje iznose i mogu shvatiti vrijednost određenih stvari.

Visina džeparca je naravno ovisna o budžetu obitelji. No, on ne bi smio biti toliko nizak da dijete nema nikakvu realnu mogućnost za kupnju. Naravno, ne smije biti niti previsok jer konačno dijete treba naučiti postavljati si prioritete. No, kako biste ipak dobili određenu sliku koliko bi džeparac trebao iznositi, donosimo vam tabelu.

Za djecu ispod 9 godina primjeren je tjedni džeparac. Za one ispod 6 godina dovoljno je 5 do 10 kn tjedno. Za prvoškolce 15 kn, a dijete od 9 godina do 20 kn tjedno.
Djetetu od 10. godine dajte mjesečni, a ne tjedni džeparac:
10 g – 50 kn
11 g – 70 kn

Tekst se nastavlja ispod oglasa
12 g – 90 kn
13 g – 110 kn
14 g – 130 kn
15 g – 150 kn
16 g – 180 kn
17 g – 210 kn
18 g – 230 kn

Još nekoliko savjeta oko džeparca:

- ako ga dajete, dajte ga redovito i bez negodovanja ili da dijete mora utjerivati novac
povremeno upozorite dijete da ne treba sav novac odjednom potrošiti, već je pametno nešto i uštedjeti

- neka si dijete kupi sve što želi tim novcem, osim naravno nekih stvari koje ćete ograničiti: nož, cigarete i sl.

- ako je dijete kupilo glupost, nemojte ga špotati, neka samo snosi posljedice

- džeparac nije sredstvo odgoja i zato nemojte njegovu visinu podizati kao nagradu niti ga spuštati ili ukidati kao kaznu.

Izvor: Roditelji.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara