Koliko mliječnih i kašastih obroka bebama treba?

Koliko mliječnih i kašastih obroka bebama treba?

Foto: Shutterstock

VAŠA je beba navršila nekoliko mjeseci i započinjete s dohranom. Saznali ste što dijete smije jesti na početku uzimanja krute hrane, ali niste sigurno koliko često mu trebati davati obroke.

> Nekoliko zlatnih pravila dohrane: Kada početi i kako uvoditi nove namirnice?


> Počeci dohrane: Kako i kojim tempom uvoditi nove namirnice?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijete u prvim mjesecima života, kada se hrani samo majčinim ili dojenačkim mlijekom, obrok traži svaka tri do četiri sata. S vremenom će prvo početi preskakati noćne obroke, a zatim će prorjeđivati i dnevne, da bi s pet mjeseci jelo oko pet puta dnevno.

Uvođenjem kašastih obroka zamjenjuju se neki mliječni. Do osmog bi mjeseca dijete trebali imati dva do tri, a do kraja prve godine života tri do četiri kašastih ili krutih obroka dnevno. U drugoj godini neizostavno je uz tri glavna uvesti i dva međuobroka, s obzirom na to da dijete vjerojatno više nije na prsima.

Obroci trebaju biti hranjivi i nutritivno bogati te sadržavati oko 100 kcal na 100 grama. Mliječni se obroci obično zamjenjuju kašicama koje možemo razvrstati u tri skupine: mliječno-žitne; mješavine voća, žitarica i mlijeka; mješavine povrća, mlijeka ili biljne masnoće, kasnije mesa, ribe, iznutrica i žumanjka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara