Kondicija današnje djece oko 15 posto slabija od njihovih roditelja u istoj dobi

Kondicija današnje djece oko 15 posto slabija od njihovih roditelja u istoj dobi

Foto: Shutterstock

MILIJUNI djece širom svijeta ne mogu trčati tako brzo i tako puno kao njihovi roditelji u toj dobi, pokazalo je istraživanje Američke fondacije za bolesti srca koje prenose američki mediji.

U prosjeku današnjoj djeci treba 90 sekundi više da pretrče kilometar i pol nego njihovim roditeljima kad su bili djeca prije 30-ak godina. Fizička je kondicija za pet posto manja za svako desetljeće od 1975. za djecu u dobi od 9 do 17 godina.

Fondacija za bolesti srca kaže kako je prva koja je pokazala da se fizička spremnost djece širom svijeta smanjila u posljednjih 30 godina. "To ima smisla. Naša su djeca manje aktivna nego prije", kaže pedijatar Stephen Daniels sa sveučilišta u Coloradu i glasnogovornik udruge.

80 posto mladih širom svijeta ne vježba dovoljno

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije 80 posto mladih širom svijeta ne vježba dovoljno. Zdravstveni stručnjaci preporučuju djeci starijoj od šest godina 60 minuta umjereno intenzivnog vježbanja dnevno. "Mnoge škole iz ekonomskih razloga uopće nemaju tjelovježbu", kaže Daniels.

Istraživanje je vodio Grant Tomkinson sa sveučilišta South Australia. Znanstvenici su analizirali 50 istraživanja koja su obrađivala pitanje kondicije kojom se mjeri kardiovaskularno zdravlje i izdržljivost kod 25 milijuna djece u dobi od 9 do 17 u 28 zemalja od 1964. to 2010.

Istraživanje je mjerilo koliko daleko mogu djeca pretrčati u 5 do 15 minuta i kako brzo mogu određene udaljenosti pretrčati. Kondicija današnje djece oko 15 posto je slabija od njihovih roditelja, zaključilo je istraživanje.

Pad kondicije zaustavlja se u Europi, Australiji i Novom Zelandu te zadnjih nekoliko godina u Sjevernoj Americi. No nastavlja i dalje padati u Kini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara