Kritika ili pohvala? Kako najbolje poticati dijete?

Foto: Shutterstock

U ŽELJI da odgoje uspješnu djecu neki roditelji svojem djetetu govore kako sve savršeno radi i stalno ga hvale, dok drugi pak previše kritiziraju dijete i ne vjeruju u njegov uspjeh. Uvijek je dobro imati pozitivan stav u životu, bodriti dijete te vjerovati u njega, ali to treba činiti tako da ga potičemo da se trudi, a ne da ga samo hvalimo. Pronađite zlatnu sredinu između ta dva stava.

Moglo je to bolje… Ti to ne možeš…

Nije nimalo ugodno biti pokraj nekoga tko je stalno nezadovoljan i tko stalno prigovara onome što radite. Da bi vaš mališan mogao u potpunosti razviti svoje sposobnosti i ostvariti se u odnosu s vršnjacima, važno je da ima samopouzdanja. Djetetu ćete najbolje pomoći da ga izgradi pružajući mu poticaj, podršku i ohrabrenje pri bavljenju raznovrsnim aktivnostima. Naravno, to ne znači da mu nikada ne trebate nešto sugerirati ili pomoći da nešto napravi bolje i učinkovitije. Samo uvijek umjereno kritizirajte te svoje kritike začinite poticajnim i ohrabrujućim komentarima. Teška kritika ruši samopouzdanje djeteta, ali i želju da se tom aktivnošću opet bavi. Ne težite savršenstvu u onome što vaše dijete radi. Vi sigurno niste savršeni, pa to nemojte očekivati ni od svog djeteta.

Koje su posljedice prečestog kritiziranja djeteta?

- dijete je nesigurno, nesamostalno, često traži vašu podršku i odobravanje,
- anksiozno
- grize nokte
- često ima probavne probleme
- strepi od novih, nepoznatih ili zahtjevnijih situacija…
- emocionalna i socijalna nezrelost, pasivnost te psihosomatski problemi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji si, najpametnija si!

Uspoređivanje s drugima, kao i poticanje zdrave konkurencije, sasvim je u redu. Ipak, ako se pretjera, lako dođe do ljubomore i egocentričnosti koja opterećuje i dijete i njegovu okolinu. Kada djetetu ponavljate da je prelijepo, najpametnije, najbolje, vrlo je vjerojatno da mu ne činite uslugu. Ako se dijete pokušava nametnuti kao superiorno u skupini vršnjaka, male su šanse da će ostvariti kvalitetne odnose s drugom djecom, a to će mu tijekom života postajati sve važnije. Usto, dijete kojemu je prioritet biti najbolji, svaki "poraz" (npr. nižu ocjenu od petice) doživjet će traumatično. Takvi "porazi" dio su života i dijete se na njih treba naviknuti. Pružite djetetu podršku. Važno je da ono zna da ga volite i prihvaćate takvo kakvo jeste te da vašu ljubav ne treba zaslužiti izrazitim uspjehom i time što je najbolje.

Koje su posljedice prečestog hvaljenja djeteta?


- dijete je razmaženo
- nesigurno
- privlači pozornost, ako nije u centru pozornosti, jako se trudi to postići
- ima problema u odnosima s vršnjacima (traži bezuvjetno prihvaćanje, ne podnosi kritiku, izražava potrebu za dominacijom),
- teško podnosi poraze
- teško se prilagođava
- nesigurno je u novim situacijama, napeto, egocentrično i ljubomorno
- može se pojaviti i emocionalna i socijalna nezrelost te psihosomatske tegobe, pa čak i glavobolje, mučnine i vrtoglavice.

Izvor: Roditelji.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara