"Mama, voliš li više svoj posao od mene i brata?"

"Mama, voliš li više svoj posao od mene i brata?"

Foto: Shutterstock

VOLE li majke koje napuste posao nakon rođenja djece svoju djecu više od onih koje nastave raditi? Zasigurno ste se susreli s takvim komentarima okoline. No je li vam vlastito dijete postavilo slično pitanje?

Spremanje djece za vrtić ili školu (ili oboje), brzinski doručak i još brže pospremanje kreveta, pet minuta za dotjerivanje, razvoženje mališana i trčanje na posao... Tako otprilike izgleda ranojutarnja "ludnica" većine zaposlenih majki. A onda osam sati kasnije sličan scenarij u nešto drugačijoj režiji... kuhanje, igra s djecom, učenje, razvažanje po aktivnostima, spremanje na počinak... Uhvatiti ponešto vremena za sebe, nerijetko je prava lutrija. Sve je, naravno, puno lakše ako je i tata jedan od aktivnih aktera ovakve svakodnevice.

Zbog svega navedenog ne čudi da je biti zaposlena majka posebno zahtjevna uloga. I kad vas k tome još okolina osuđuje pod pretpostavkom da svoje dijete ne volite jednako kao i majka koja je odlučila ne raditi, biti domaćica i posvetiti se isključivo odgoju djece, doista nije lako. I dok je puno jednostavnije odmaknuti se i prestati se obazirati na šuškanja susjeda, rodbine… kako postupiti kad vam vlastito dijete postavi pitanje poput ovog: "Mama, voliš li ti više svoj posao od mene i brata?" Ili pak ovo: "Mama, zašto stalno radiš i onda govoriš da nemamo dovoljno novaca?".

Kako odgovoriti djeci na takva pitanja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U nastavku pročitajte što biste svome djetetu mogli odgovoriti na prvo pitanje. Naravno, ako se u odgovorima pronalazite.

Možete im reći da radite zato što volite raditi, zato što vas posao usrećuje, zato što time zarađujete za život i sve stvari koje oni žele ili su im potrebne. Možete im kazati da radite kako bi oni bili ponosni na vas, da ste radili i prije no što su se oni rodili, kao i da želite raditi i kad jednog dana oni krenu na fakultet te se osamostale.

Ako isto pitanje ne postavljaju tati, morate im objasniti da je kriva poruka, koju nerijetko čujemo u okolini, da je rad žene manje vrijedan od rada muškarca, kao i to da mame koje doista vole svoju djecu zapravo ne rade. Možete im reći da danas radite kako jednoga dana kada postanete baka, više ne biste trebali..

Povrh svega morate im i davati do znanja da ih volite više od ičega i da bi, kada bi bilo potrebno birati između karijere i djece, uvijek i bez razmišljanja odabrali njih, kao i ti da ste sretni što ne morate birati te se nadate da ni oni nikada neće morati.

Izvor: Roditelji.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara