Napravite same prirodne preparate za njegu u trudnoći

Foto: Shutterstock

KOŽA je naš najveći organ i veoma ju je važno dobro njegovati u trudnoći. Ne samo da možete spriječiti ili ublažiti probleme koje uzrokuje rastezanje kože nego dobrim odabirom možete pridonijeti vlastitom zdravlju svoje bebe

Trudnoća je posbeno iskustvo za svaku ženu. Svjesni ste da u vama raste novo biće i da više niste sami. Većina će trudnica posebnu pozrnost posvetiti onome što unosi u organizam prehranom, no vrlo će malo budućih majki razmišljati o kozmetici. Ne zaboravite da će se ono što nanesete na kožu naći i u vašem tkivu i krvotoku. Vaše drugo stanje zaslužuje i posebnu njegu, zar ne?
 
ŠTO JE AROMAKOZMETIKA?
 
Aromakoznetika je prirodna kozmetika koja u svojoj najjednostavnijoj varijanti sadržava hladno prešano biljno ulje i pokoju kap eteričnog ulja. Dok biljna ulja možete upotrebljavati ne razmišljajući o doziranju, dodavanje eteričnih ulja zahtijeva nešto znanja i iskustva. Ovdje navadene recepture vrlo su jednistavne i lako primjenjive te ih ne možete isprobati bez straha. Želite li proširiti svoju paletu aromakozmetike, svakako se konzultirajte s aromaterapeutom.
 
Ako ne želite sami izrađivati prirodnu kozmetiku, obratite se aromaterapeutu ili u specijaliziranim trgovinama birajte kozmetiku koja je posebno napravljena za trudnoce i djecu te proizvođače koji posjeduju certfikate kvalitete. Ako već niste počeli čitati deklaracije na proizvodima i upoznali se sa sastojcima proizvoda za njegu kože, toplo preporučujemo da počnete. Ovo je idealna prilika da uvedete novu naviku biranja kvalitetnih proizvofa koja će vam dobro doći i poslije, kada budete njegovali svoju bebu. Paleta biljnih hladno prešanih ulja i maslaca za njegu kože u trudnoći uključuje bademovo ulje, ulje koštica marelica, maslinovo ulje i maslac shea (ili karite). Paleta eteričnih ulja za njegu kože u trudnoći obuhvaća čajevac, pravu lavandu, sjeme mrkve, geranij, rimsku kamilicu, limun i mandarinu.
 
PRVO TROMJESEČJE
 
Prvo tromjesječje ujedno je i najosjetljivijerazdoblje trudnoće, u kojem će vaša beba razviti sve organske sustave. Promjene koje zapazite na svojoj koži vrlo će vjerojatno biti locirane samo na područje grudi. One postanu osjetljivije i mogu dosta narasti. U tom razdoblju kozmetika treba biti što jednostavnija, što nježnijeg mirisa, ali bogata hranjivim sastojcima koji će pripremiti kožu na zahtjevne promjene koje je čekaju u sljedeća dva tromjesječja. Ako vas muče jutarnje mučnine, ovaj će savjet imati još jednu praktičnu primjenu: neće pogoršavati mučnine jakim mirisima koje često ima komercijalna kozmetika. Arometerapija može pomoći i kod drugig problema koji se javljaju u ranoj trudnoći. Imate li problema s mučninama, može mopomoći ako kap eteričnog ulja limuna kapnete na rupčić i inhalirate. nekin ženama pomaže i eterično ulje čajevca.
 
ULJNI SERUM ZA TIJELO
 
Sastojci:
 
50 ml bademova ulja
5 kapi eteričnog ulja prave lavande
3 kapi eteričnog ulja sjemena mrkve
 
Priprema:
 
U bočicu stavite bademovo ulje i ukapajte eterična ulja. Promućkajte serum i nanasite ga na lice i tijelo nakon truširanja i umivanja. bademovo ulje dobro će nahraniti kožu i odlično je za prevenciju strija na grudima, koje se u početku trudnoće mogu povećati i za dva ili tri broja. Blagi miris lavande i neutralan miris sjemena mrkve ne bi trebali smetati trudnicama koje su osjetljive na mirise.
 
DRUGO TROMJESJEČJE
 
Srugo tromjesječje najčešće je najljepše razdoblje trudnoće. Mučnine su iza vas, a beba još nioje dovoljno velika da poremeti statiku tijela i uzrokuje bol u leđima. To je razdoblje u kojem možete mnogo učiniti za pripremu i njegu kože iznutra i izvana. jedite puno svježe hrane i ne zaboravite masnoće u obliku hladno prešanih ulja (npr. u salatama), orašastih plodova i slično. Za njegu kože izvana uvedite nove rituale kao što je piling kože jednom tjedno, blaga masaža stopala, dodatana njega za kožu trbuha.
 
PILING ZA TIJELO
 
Sastojci:
 
3 jušne žlice kuhinjske sitne morske soli
1-2 jušne žlice maslinovoa ulja
2 kapi eteričnog ulja mandarine ili čajevca
 
Priprema:
 
U posudicu staviti sol i ukapati eterično ulje. Neposredno prije tuširanja uliti maslinovo ulje i dobro promiješati. Istuširajte se u toploj vodi i nanaseite pilingt na cijelo tijelo lagano utrljavajući. Dobro isperite i poušite kožu ručnikom. Koža će biti mekana i sjajna.
 
TREĆE TROMJESJEČJE
 
Ulazak u treće tromjesječje podrazumijeva pozamašan trbuh. U tom je razdoblju koža jako opterećena na trbuhu, bedrima, stražnjici i grudima. Tim dijelovima tijela treba posvetiti posebnu pozornost. Namažite se maslacem za tijelo ili nanasite serum dvaput dnevno i možete biti sigurni da ste napravili mnogo za očuvanje prirodne ljepote svoje kože.
 
MASLAC ZA KOŽU TRBUHA
 
Sastojci:
 
50 g maslaca shea
50 g maslinova ulja
10 kapi eteričnog ulja mandarine
5 kapi eteričnog ulja sjemena mrkve
 
Priprema:
 
U staklenu ili keramičku posudu stavite maslac i maslinovo ulje. Posudu uronite u vruću vodu (neka ne perlazi 65 stupnjeva C), Pustite da se maslac otopi i lagano ga pomiješjet s maslinovim uljem. maknite posudu iz vruće vode i ukapajte eterična ulja. Lagano promiješajte i ulijte u posudicu. Pustite da se ohladi i stavite na hladnije mjesto ili u hladnjak. Dobit ćete izvrstan maslac za njegu trbuha, bogat i hranjiv. Koristite ga u drugom i trećem tromjesječju trudnoće. Odličan je za prevenciju strija.
 
SERUM ZA TIJELO
 
Sastojci:
 
100 ml biljnog ulja koštica marelice
10 kapi eteričnog ulja geranija
10 kapi eteričnog sjemena mrkve
5 kapi eteričnog ulja rimske kamilice
 
Priprema:
 
U bočicu od 100 ml ulijte ulje koštica marelice i ukapajte etreična ulja. promućkajte serum i nanesite ga na cijelo tijelo nakon tuširanja. Ovaj serum njeguje kožu i pomaže u prevenciji strija, a može se iskoristiti za nježnu masažu.
 
I za kraj… Volite svoje trudno tijelo. Čudesan je dar novog života. Umjesto da brojite svaku striju i mrštite se na svaki dobiveni kilogram, pokušajte se tretitari kao kraljicu. Tko to zaslužuje više nego trudnica?
 
Prirodna kozmetika djeluje u suradnji s našom kožom. Koža prepoznaje prirodne sastojke te ih vrlo lako iskorištava. Tu se krije velika prednost vaše kozmetike iz kućne izrade. Uživajte!
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara