Neobične činjenice o bebama za koje možda niste znali

Neobične činjenice o bebama za koje možda niste znali

Foto: WeHeartIt

ŽIVOT s novorođenčadi je pun iznenađenja, osobito roditeljima kojima je to prvo dijete. Većina od njih je prekrasna, ali neka su zaista neobična.

1. Mišići očiju su im toliko labavi da u prvih nekoliko tjedana mogu pomicati oči u različitim smjerovima istovremeno. Nemojte se uplašiti, to je normalno, osobito ako je beba umorna. Ako se to nastavi događati i kasnije, upozorite na to liječnika na redovnom pregledu.

2. Bebe jedu vrlo često. To i nije neočekivano ako imate na umu da im je pri rođenju želudac veličine trešnje, a u dobi od dva tjedna veličine jajeta. Veće količine mlijeka jednostavno ne stanu pa se beba treba često hraniti. Adaptirano mlijeko se probavlja duže od majčina pa su takvi obroci nešto rjeđi.

3. Imaju vjetrove kao da su veliki. Bebe tijekom hranjenja progutaju i mnogo zraka. Dio izbace podrigivanjem, ali dio prođe kroz cijeli probavni sustav. Vjetrovi mogu biti učestaliji ako je mama jela hranu koja napuhuje. Uglavnom, bebe imaju vjetrove kao i odrasli, po glasnoći, mirisu i intenzitetu.

4. Živahno spavaju. Bebe nerijetko tijekom sna proizvode brojne zvukove, miču rukama, nogama i očima. To je posve normalno. S druge strane, hrkanje nije normalno i ukazuje na određene prepreke u dišnim putovima, možda zbog prehlade ili iz nekih drugih razloga. Ako dijete hrče, pojačano na njega pripazite.

5. Neobično izgledaju. Novorođene su bebe često naborane i pomalo zgužvane nakon poroda, ipak su bile dugo skvrčene u malom prostoru. Već za nekoliko tjedana će se izdefinirati i izgledati mnogo bolje.

6. Novorođeni dječaci mogu imati erekciju. Ona, naravno, nije potaknuta seksualnim nagonom i može se dogoditi već u maternici, a uzroci mogu biti brojni, od kupanja do punog mjehura. 

7. Vrh glave im je mekan i spužvast. Bebina lubanja pri rođenju ima rupu na glavi jer joj se kosti još nisu spojile kako bi lakše mogla proći kroz porođajni kanal te kako bi joj omogućila nesmetani razvoj mozga. Zatvaranje fontanele će početi s oko šest mjeseci i vjerojatno završiti do godine dana.

8. Bebe se mogu roditi vrlo dlakave. One su u maternici prekrivene lanugo dlačicama. Većini će ih do poroda otpasti, ali neke će se bebe roditi s mnogo dlačica. Bez brige, sve će ubrzo otpasti, a najčešće je isto i s gustom kosom s kojom se bebe rode.

9. Prekrasno mirišu. Dokazano je da bebin miris pozitivno utječe na majke. Bebe se u početku ne mogu znojiti te se hrane samo mlijekom, od čega dolazi tako fini miris.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara