Novi lijek za alergiju na kikiriki je upravo kikiriki!

Novi lijek za alergiju na kikiriki je upravo kikiriki!

Foto: Shutterstock

KIKIRIKI je poznat kao vrlo čest alergen, no posljednje istraživanje moglo bi bitno olakšati život roditeljima alergične djece, ali i samoj djeci.

Djeca kod koji postoji visoki rizik da će razviti alergiju na kikiriki imaju daleko manje rizike od razvijanja alergije ako im se ponude namirnice koje u sebi sadrže kikiriki prije navršene prve godine. Ova studija bi mogla tako bitno promijeniti prehrambene navike mnogih roditelja i djece.
 
Naime, istraživanje je provedeno jer je primijećeno kako se broj djece alergične na kikiriki povećava iz godine u godinu, a ujedno je ova vrsta alergija pri samom vrhu alergija na hranu povezanih s ozbiljnim i snažnim reakcijama ili čak smrću. Alergije na hranu vrlo često su nasljedne , ali se mogu i razviti tijekom života. 
 
Istraživači u Engleskoj proučavali su više od 600 djece u dobi od 4 do 11 mjeseci koji su imali veće rizike za razvijanje alergije. Tijekom 5 godina dijelu djece se redovito nudila hrana s kikirikijem, dok je drugi dio dijete potpuno izbjegavao sve namirnice koje sadrže kikiriki čak i u zanemarivo malim količinama.
 
Dokazano je kako je kod djece koja su redovito konzumirala namirnice s kikirikijem postotak razvijenih alergija mnogo niži, 3% , dok je kod djece koja su potpuno izbjegavala kikiriki taj postotak čak 17% .
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Oprez!
 
Roditelji ipak ne bi trebali samostalno uvoditi kikiriki ako je dijete alergično, već bi svakako trebalo zatražiti savjet liječnika. 
 
S obzirom na opasnost od gušenja, savjetuje se isključivo davati kikiriki maslac.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara