Novo istraživanje: Djeca gay roditelja zdravija su i sretnija od onih iz tradicionalnih obitelji

Novo istraživanje: Djeca gay roditelja zdravija su i sretnija od onih iz tradicionalnih obitelji

Foto: Shutterstock

DJECA istospolnih roditelja zdravija su i sretnija od svojih vršnjaka iz tradicionalnih obitelji, pokazalo je nedavno istraživanje kojemu je bilo cilj usporediti fizičko, psihičko i društveno stanje djece homoseksualnih i heteroseksualnih obitelji.

Najopširnije istraživanje ovog tipa provedeno je na australskom Sveučilištu Melbourne. Istraživanje je provedeno na 315 istospolnih roditelja te ukupno 500 djece u dobi od 0 do 17 godina. Djeca istospolnih roditelja u prosjeku su za šest posto zdravija od svojih vršnjaka. Rezultat je kod njih bolji i kada se govori o obiteljskom skladu te općenitom ponašanju. U drugim kategorijama, kao što su mentalno zdravlje i razina samopouzdanja, nema značajne razlike između djece homoseksualnih i heteroseksualnih parova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokazalo se da se obitelji s istospolnim roditeljima dobro slažu i dobro utječu na zdravlje djece", objasnio je dr, Simon Crouch sa Sveučilišta Melbourne za CNBC. On vjeruje da tome doprinosi činjenica što u takvim obiteljima nema tradicionalne podjele rodnih uloga i dužnosti, već partneri rade ono u čemu su najbolji i što im odgovara, što ih čini sretnijima. "To vodi do skladnije jedinice obitelji, iz čega proizlaze bolje zdravlje i opće stanje", dodao je, piše Huffington Post.

U studiji se ipak ističe da djeca istospolnih parova nerijetko bivaju stigmatizirana zbog spolne orijentacije svojih roditelja. To mogu biti sitnice poput pisama iz škole naslovljenih na "gospođa i gospodin", do zlostavljanja i ruganja u školi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara