Osnove uspješnog dojenja

Osnove uspješnog dojenja

Foto: Shutterstock

MAJČINO je mlijeko prirodna dječja hrana i struka je jednoglasna kada ga preporučuje. Što je važno za uspješno dojenje?

1. Novorođeno dijete odmah nakon poroda treba staviti na majčine grudi te tako ostaviti do prvog podoja, što će se, ako dijete ili majka ne zahtijevaju nikakvu dodatnu medicinsku intervenciju, dogoditi u prvih sat-dva. Ako to nije moguće, bliski dodir golom kožom treba omogućiti čim oboje budu u stanju za to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2. Dojenčad bi trebalo dojiti barem prvih šest mjeseci života, a može i duže, do godinu dana. Prvih pola godine djetetu, uz majčino mlijeko, nije potrebna dodatna hrana, iako se s jednostavnom dohranom može početi već nakon 17. tjedna. Također, zdravom dojenčetu u prvih šest mjeseci ne treba nikakva tekućina osim majčinoga mlijeka.

3. Dijete uvijek treba hraniti na njegov zahtjev, tj. kada pokaže da je gladno. Hranjenje također treba trajati onoliko koliko djetetu treba, a ne koliko majka ima vremena.

4. Dijete tijekom sisanja treba usnicama treba široko zahvatiti dio dojke oko bradavice, dakle, i veći dio aureola, a ne samo bradavicu, što mu omogućuje da istiskuje mlijeko s najmanje napora te smanjuje mogućnost oštećenja bradavica i pojave mastitisa.

5. Brojne detalje i odgovore na pitanja o dojenju dobit ćete od medicinskih sestara u bolnici, kao i od patronažne sestre koja će vas posjetiti nakon dolaska doma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara