Ovako nemojte "tješiti" parove koji se liječe od neplodnosti

Ovako nemojte "tješiti" parove koji se liječe od neplodnosti

Foto: Shutterstock

OD OPTIMIZMA do potpunog očaja i nervoze, od bezuvjetnog međusobnog podržavanja do preispitivanja odnosa i pitanja bi li s nekim drugim išlo lakše... Parovi koji se bore s neplodnošću prošli su sve nabrojano i još mnogo više od onoga što si oni koji nemaju taj problem mogu zamisliti.

Nekima je o tome nelagodno govoriti, nekima je lakše sve bližnje informirati o svemu što im se događa - u kojoj su fazi pretraga, umjetne oplodnje i ostaloga. Koliko god nastojali biti čvrsti, svi su doživjeli pitanja, komentare i savjete koji su ih izbacili iz takta i zaboljeli jače od šamara.

Razgovorom s parovima koji se hrabro suočavaju s tim životnim iskušenjem doznali smo kakvi im komentari i "savjeti" najteže padaju. Budite obzirni i ne deprimirajte ih sljedećim doskočicama koje su čuli gomilu puta prije nego što ste ih se vi "originalno" sjetili:

1. "Trebate se samo opustiti i sve će se riješiti samo"

Nekim parovima možda treba malo duže da začnu i kada se opuste zaista dođe do trudnoće. Međutim, imajte na umu da su parovi kojima je dijagnosticirana neplodnost već prošli tu fazu i "opuštanje" očito nije bilo presudno, već određena fiziološka situacija koja ne pogoduje oplodnji, implantaciji, razvoju embrija ili drugome. Osobi koja se suočava s neplodnošću ovakav će komentar teško pasti jer time implicirate da je ona kriva za svoju dijagnozu jer je "preukočena".

2. "Zašto ne posvojite dijete?"

Neki ljudi žele isključivo svoje dijete, neki ne zadovoljavaju vrlo stroge uvjete zakona koji reguliraju posvajanje, neki se straše kod nas još uvijek vrlo teškog procesa posvajanja, a neki i razmišljaju o tome kao jednoj od opcija, ali najprije žele iscrpiti sve ostale mogućnosti. Odgovora i obrazloženja na ovo pitanje može bili zaista mnogo, ali jedno je sigurno - ovako intimno i kompleksno pitanje definitivno ne možete upitati nekoga u prolazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
3. "Znam nekoga tko je..."

Svatko zna nekoga s pričom o neplodnosti, a svi koji se s njom suočavaju čuli su ih bezbroj. Radilo se o tužnom ili sretnom raspletu, neplodni su parovi na njih potpuno oguglali i vaša će priča morati biti vrlo inovativna ako im želite ispričati nešto što dosad nisu čuli.

4. "U kome je problem?"

Ovo je vrlo osjetljivo i neumjesno pitanje. Ako su par, problem je njihov i zajedno se s njim suočavaju. Partner u kojem "je problem" toga je vrlo dobro svjestan i potpuno je suvišno na to ga podsjećati, a potpuno je nepristojno potezati tu temu. Ako o tome žele s vama razgovarati, reći će vam sami.

5. "Očito vam nije suđeno imati djecu"


Što je htio reći autor ovog komentara? Da niste jedno za drugo, da ste u (ovom ili prošlom) životu sigurno napravili nešto loše pa vas stiže kozmička pravda ili da je bolje da ih ni nemate jer ne biste bili dobri roditelji? Ili jednostavno nije mislio što govori paru koji sve snage ulaže u dobivanje djeteta? Kako god, ovaj je fatalistički komentar srednjovjekovno zatucan i bezobrazan na više razina.

6. "Medicinski potpomognuta oplodnja je grijeh"

Ako neki par pokušava dobiti dijete medicinski potpomognutom oplodnjom, a to se kosi s vašim vjerskim uvjerenjima, imajte na umu da ne dijele svi ta uvjerenja. Propovijedanje i uvjeravanje para da "je grijeh" i loše to što pokušavaju začeti uz pomoć suvremene medicine pridonijet će samo tome da se par koji već ima problema osjeća još lošije, a vas izjednačiti s ekstremistima koji pod svaki cijenu žele nametnuti svoje uvjerenje svim "nevjernicima". Koje god vjere bili, njene vam svete knjige zasigurno ne nalažu da druge ljude trebate oneraspoložiti i rastužiti.

Parovima koji vode ovu bitku pružite potporu i pričekajte da se oni, ako žele, povjere vama. Neprestana zapitkivanja o osjetljivim temama u pravilu nikoga neće učiniti sretnijim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara