Ozbiljno si štete zdravlju: Djeca jedu preslano

Foto: Shutterstock

DJEČJA hrana je preslana, utvrdili su britanski znanstvenici koji poručuju da djeca unose previše soli, ponajviše u kruhu i drugim prerađenim žitaricama poput pahuljica, prenosi BBC.

Djeca bi trebala unositi manje od čajne žličice soli dnevno, no 70 posto od 340 britanske djece obuhvaćene istraživanjem unosilo je više od toga, rezultat je istraživanja objavljenog u časopisu Hypertension.

Trećinu soli djeca unose kruhom i pahuljicama, petinu mesom, a desetinu mliječnim proizvodima.

Istraživanje je pokazalo da unatoč naporima britanskih zdravstvenih vlasti da se smanji unos soli u hrani preporučenu gornju granicu unosa soli najviše probijaju djeca u dobi od pet do šest godina (gornja granica je tri grama soli dnevno) te djeca u dobi od 13 do 17 godina (gornja granica je šest grama soli dnevno). Jedino su djeca u dobi od osam do devet godina unosila manje od najviše preporučene količine soli za tu dob koja je pet grama dnevno. Istraživanje je pokazalo i da dječaci unose više soli od djevojčica.

Uzrok: Soljenje u tvornicama i restoranima

Sol unesena hranom u pravilu nije rezultat soljenja za stolom nego tvornički soljenih prehrambenih proizvoda.

Voditelj istraživanja Graham MacGregor iz zaklade Krvni tlak u Ujedinjenom Kraljevstvu kaže kako će roditelji teško smanjiti dječji unos soli ako ih i dalje hrane tvornički proizvedenom ili restoranskom hranom.

On kaže da proizvođači koji tvrde da smanjuju količinu soli u hrani uključujući kruh, moraju učiniti više jer povećani unos soli rezultira povećanim rizikom visokog krvnog tlaka od mladosti, a visoki krvi tlak jedan je od najčešćih prethodnika srčanih bolesti i moždanih udara.

Smanjenje unosa soli za gram dnevno spasilo bi tisuće života od smrti izazvanih srčanim ili moždanim udarom, kaže on.

Britansko ministarstvo zdravlja upozorava da ljudi prosječno dnevno unose dva grama soli više od preporučenih maksimalnih šest grama dnevno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara