Peta bolest: Koliko je opasna za djecu, a koliko za roditelje?

Peta bolest: Koliko je opasna za djecu, a koliko za roditelje?

Foto: Shutterstock

MNOGO je lakše kontrolirati stvari kada je roditelj bolestan i pokušati izbjeći da zarazi dijete, no kada je dijete bolesno teško je držati se podalje i izbjeći zarazu. Upravo to je razlog što bolest često „pokosi“ sve članove obitelji.

Kada imate dijete već na prve znakove prijenosne bolesti trebalo bi posjetiti liječnika, a ne čekati jer time povećavate opasnost da ćete zaraziti i ostale ukućane. Treba imati na umu da je lagana viroza koju vi jedva osjetite za maleno dijete mnogo veća stvar.

A opet, neke dječje bolesti s kojima se djeca vrlo uspješno i relativno lako bore mogu biti kobne za odrasle.

Zahvaljujući svim bolestima koje ste pobijedili u život, imunitet roditelja mnogo je snažniji jer su antitijela koja su stvorena brojnija. No, takozvana „robusnost“  imuniteta odraslih čini da se roditelji osjećaju gore nego djeca kada ih pokosi bolest. Dječji organizam vrlo često se bori uspješni protiv bolesti od tijela starije osobe.

Peta bolest

Kod djece
„Zaštitni“ znak ove bolesti jesu crvene mrlje po obrazima, otečenost limfnih čvorova, groznica i bol u mišićima. Osim s lica postepeno se širi na brat, torzo i udove. Kao i kod većine dječjih zaraznih bolesti dijete je najviše zarazno nekoliko dana prije nego se pojave prvi simptomi. Iako osip može trajati do deset dana, groznica bi trebala oslabiti već nakon 2 do 3 dana.

Kod roditelja
Kod odraslih zaraženih ovom bolešću klasičan čipkasti osip može potpuno izostati, a bolest se manifestirati kroz visoku temperaturu, snažnu artritičnu bol, najviše u rukama i može nalikovati teškom obliku gripe. Ako se odmah ne započne s liječenjem, bolest kod odraslih može potrajati i nekoliko mjeseci.

U trudnoći
Ako se dijete razboli kada ste vi trudni, odmah je potrebno razgovarati s liječnikom. Zaraženost virusom koji uzrokuje peta bolest nosi sa sobom mali rizik od pobačaja, ali i tešku anemiju kod nerođenog djeteta. Iako se ozbiljni problemi javljaju kod manje od 5% trudnica zaraženih tijekom trudnoće, važno je voditi računa o brzoj reakciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara