Ponašanje prema nepoznatima: Naučite dijete da bude oprezno bez zastrašivanja

Ponašanje prema nepoznatima: Naučite dijete da bude oprezno bez zastrašivanja
Foto: Shutterstock
 
S TEMOM kako dijete naučiti da bude oprezno sa strancima prije ili kasnije ćete se susresti, stoga je najbolje dijete upozoriti i naučiti, bez da koristite metode zastrašivanja koje mogu biti pogubne za djetetovo samopouzdanje, ali i mogu bitno narušiti i odnose s bliskim osobama. Pozitivna stvar je što vašem zaigranom djetetu ovaj razgovor neće biti ni približno neugodan kao vama kada pomislite da bi se djetetu nešto moglo dogoditi. 
 
Djeca otprilike tek oko 4. rođendana počinju shvaćati koliko je svijet veliko i složeno mjesto. Za djecu te dobi vrlo je težak zadatak shvatiti kako netko tko mu se smiješi možda ima neke loše skrivene namjere. Umjesto da govorite o opasnostima koje se djetetu mogu dogoditi s neznancima, mnogo bolji pristup u ovoj dobi je da govorite o sigurnosti s obitelji od koje se ne bi trebalo udaljavati.
 
Djeci je dodatni problem što roditelji često šalju dvosmislene poruke. Savjetuju djetetu da ne razgovara sa strancima, a već u prvoj trgovini traži od djeteta da pozdravlja i odgovara na pitanja ljubaznoj blagajnici. Bilo bi mnogo jednostavnije da postoji jedan savršen način za naučiti djecu o pitanju sigurnosti kada su u pitanju nepoznati ljudi. Često je potrebno mijenjati metode kako dijete raste i mnogo lakše shvaća i neka kompliciranija rješenja.
 
U obzir je vrlo važno uzeti i djetetovu osobnost. Kako reagira kada je prestrašeno, hoće li vrištati, bježati ili sjesti i plakati? Ovisno o karakteru djeteta potrebno je osmisliti jedinstven sigurnosni plan koji trebate naučiti dijete. Ne učite dijete da je svijet zastrašujuće mjesto gdje opasnosti vrebaju iza svakog ugla, jer ćete tako samo potaknuti dijete da se povlači u sebe i izbjegava realan svijet.
 
Donosimo vam nekoliko savjeta kako biste trebali razgovarati s djetetom o odnosu prema nepoznatim ljudima:
 
1. Učite dijete da više i trči kada se osjeća ugroženo
 
Nacionalno vijeće za prevenciju kriminaliteta u Americi smatra kako je upravo ovdje najčešća greška, jer djeca obično krenu bježati. Još važnije je da počnu vikati, jer tada odrasle osobe u blizini mogu priskočiti u pomoć. Pobrinite se da vaše dijete zna da je sasvim u redu ovako reagirati ako se osjeća ugroženo.
 
2. Objasnite djetetu tko su stranci kojima treba vjerovati
 
Vatrogasci, policija, susjedi koji su uvijek spremni priskočiti u pomoć, obitelj i obiteljski prijatelji. Isto tako, upoznajte dijete sa sigurnim mjestima. Ako se osjećaju ugroženo, a daleko su od kuće, neka uđu u obližnju trgovinu, crkvu, školu ili liječničku ordinaciju. Tamo se mogu osjećati sigurno i zamoliti nekoga da nazove vas.
 
3. Osmislite svoje šifre
 
Ne možete pokupiti dijete iz vrtića ili škole, a zaboravili ste javiti djetetu? U ovakvim situacijama trebali bi imati neku tajnu riječ kao šifru. Samo osoba koja djetetu kaže tu šifru sigurna je i može se opustiti i otići s njome. Osim toga, tajna riječ bit će vrlo zanimljiva djetetu.
 
4. Razlika u ponašanju kada je dijete s roditeljima i kada je samo
 
Objasnite djetetu da smije razgovarati sa svima kada je netko od roditelja uz njega, no kada je samo potrebno je mnogo više opreza.
 
5. Učite dijete da vjeruje svojim instinktima
 
Djeca najčešće znaju kada nešto nije u redu, stoga ih potaknite da slušaju svoje instinkte i maknu se iz situacija u kojima se ne osjećaju ugodno.
 
6. Uvijek u skupinama
 
Nikada nije dovoljno ponavljanja djetetu da uvijek treba biti u grupama. Povratak iz škole, igra u parku ili izlazak, dijete bi uvijek trebalo ostati u skupini i napuštati ju tek kada je blizu svog doma.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara