Poziv za sudjelovanje u projektu MA#ME!

Foto: Press

UDRUGA RODA, uz financijsku podršku Europske unije, provodi projekt MA#ME - osnaživanje zatvorenica za roditeljsku ulogu i uključivanje na tržište rada. Važna aktivnost projekta je i prikupljanje priča (bivših) zatvorenica te ih ovim putem molimo da se odazovu na naš poziv i sudjeluju dijeljenjem svojih iskustava. Njihove osobne priče i sudbine posve su nevidljive javnosti, osim kao crnokronikaške činjenice koje daju plošan i sažet prikaz okolnosti, situacija i izazova s kojima se suočavaju.

Stigmatizirane samom činjenicom da su odslužile zatvorsku kaznu i činjenicom da hrvatsko društvo ne razumije dovoljno institut rehabilitacije, ostaju nevidljive. Njihove priče, iskustva, načini rješavanja potresa u obitelji koje je njihovo uhićenje izazvalo, te načini ponovnog povezivanja i emocionalnog zbližavanja sa članovima obitelji informacije su koje želimo sakupiti. Stoga pozivamo sve žene s iskustvom zatvorske kazne, trenutačnim ili prošlim, da, uz potpunu anonimnost progovore o svojim iskustvima, kakva god ona bila.

Želja nam je, u nedostatku stručnih radova, studija i istraživanja koja bi progovorila o toj tematici, pokazati kako se zatvorska kazna odražava na obiteljsku dinamiku i odnose, posebno s djecom, te kakav je njihov život nakon izvršenja zatvorske kazne.

Priče zatvorenica sakupit će i obraditi novinarka i spisateljica Iva Ušćumlić Gretić, a sve zainteresirane mogu se javiti do kraja studenoga 2014. na mail roda@roda.hr ili na telefon udruge Roda 01 61 77 500.

U 2012. godini je čak 18.000 djece (prema procjenama Ureda pravobraniteljice za djecu) u Hrvatskoj imalo je jednog, a neki i oboje roditelja u zatvoru po različitim osnovama. Obitelji zatvorenika, a pogotovo zatvorenica, u velikom su riziku raspada. Ograničenje prava na obiteljski život u slučaju zatvaranja direktno pogađa i članove obitelji koji nisu počinili kazneno djelo, a osobito je ovdje osjetljivo pitanje prava djece na prisutnost i viđanje roditelja.

Proces koji prethodi odlasku u zatvor, zatvorsko izdržavanje kazne roditelja i posjeti roditeljima u zatvoru obilježit će djetinjstvo i živote ove djece. Ne samo da ne mogu pobjeći od pogrešaka koje su učinili njihovi roditelji, već često kroz stigmu, izolaciju i sram, "izdržavaju" kaznu zajedno sa svojim roditeljima. Ukoliko je u zatvoru majka, i problemi i isključenost djece su veći.

RODA provodi projekt MA#ME u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - Područnim uredom u Požegi i Centrom za podršku i razvoj civilnog društva Delfin iz Pakraca, a u suradnji s Uredom pravobraniteljice za djecu i Upravom za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (IPA 4.1.5.2.02.01.c04.) u iznosu od 93.060,04 eura. Ukupna vrijednost projekta je 109.482,40 eura. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
 

Sadržaj ove objave za medije isključiva je odgovornost udruge RODA.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara