Pravila ponašanja djeteta sa psom kao kućnim ljubimcem

Pravila ponašanja djeteta sa psom kao kućnim ljubimcem

Foto: Shutterstock

U TRENUCIMA kad razmišljamo o nabavi psa za obitelj i djecu najčešće zamišljamo samo idealne prizore psića i djeteta kako se igraju i uživaju. No, preslatki par od kojeg je jedan dijete bez samokontrole, a drugi pas, dakle životinja, nije baš uvijek idealan spoj.

Dijete i pas mogu biti najbolji prijatelji jer se poznaju i vole. No, ipak nije loše uvijek imati u vidu da i najmiroljubiviji pas ima svoje granice koje treba poštivati. Pogotovo ako znamo da ih malo dijete nema. Radi zaštite djeteta te iz respekta prema psu koji je životinja pokušajte u početku njihova odnosa njegovati određena pravila ponašanja.

Također nemojte nikad zaboraviti da pas nije čovjek i da se njegovo ponašanje zasniva na hijerarhiji čopora. Ako ste vi vođa "čopora" (osoba za koju pas smatra da je vođa i koju sluša) i izađete iz prostora, u tom trenutku iz perspektive psa više nije jasno tko je glavni. Pas ili dijete? To bi moglo dovesti do nesporazuma u komunikaciji između psa i djeteta i pas bi mogao svoju volju nametnuti agresijom ili na neki drugi način. Spriječite takve situacije u početku.

Na vrijeme učite dijete sljedećim pravilima:

Pokažite djetetu osjetljiva mjesta

Pas bi trebao imati pozitivna iskustva s vašim djetetom. Nije dobro ako se pas osjeća ugrožen i ponaša se kao da je isprovociran od djeteta. Spriječite to tako da djetetu pokažete kako se psa smije dragati, kako ga se ne smije tući rukama i nogama te pokažete mjesta na kojima je pas posebno osjetljiv, primjerice smeta ga diranje repa ili šapa.

Poštivanje mjesta za odmor psa


Vaš pas treba mjesto u stanu koje će biti njegova zona za odmor, gdje se može povući i gdje ga se neće ometati. Na taj način se pas može smiriti i biti opušteniji u kontaktu s djetetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne smije se zuriti u psa

Objasnite djetetu da ne smije zuriti u oči psa jer se pas u takvoj situaciji osjeća ugroženo i mogao bi krenuti u obranu.

Razdvojite igračke


Razdvojite igračke psa i djeteta. Na taj način pas neće doći u napast da brani svoju kost od djeteta.

Bez vike

Objasnite djetetu da ne treba vikati da bi ga pas razumio. Psu je galama neugodna i povećava njegovu napetost.

Pripazite na pretjeran kontakt


Naravno da se dijete smije igrati sa psom i dragati ga. Ipak pripazite da taj kontakt nije pretjeran i prenaporan za psa. Pas će to pokazati režanjem ili prevelikim intenzitetom aktivnosti, skakanjem, trčanjem…

Izvor: Roditelji.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara