Predfaze hodanja: Dijete samo što nije prohodalo!

Predfaze hodanja: Dijete samo što nije prohodalo!

Foto: Shutterstock

IZMEĐU osmog i desetog mjeseca djeca su toliko željna novih znanja i vještina da se mnoga počinju pridržavati za namještaj koji im služi za dizanje u uspravan položaj. Tada ne treba tjerati dijete da hoda bez pridržavanja jer je čvrst oslonac dio ove faze.

No, svakako je moguće poticati djetetovu znatiželju ako mu stavite omiljenu igračku u naslonjač koji je jedan metar udaljen od djeteta ili ga pozivate k sebi i pritom izvodite zanimljive zvukove. U ovoj fazi pripazite na djetetovu sigurnost. U vašem domu ima mnogo oštrih bridova stolova, ormara i ostalog namještaja na koje bi se dijete na nesigurnim nogama moglo ozlijediti. Budite blizu djeteta i sklonite sav pomičan namještaj, teške stvari na stolnjacima, same stolnjake ili zastore uz koje bi se dijete moglo uspinjati…

PREDFAZE HODANJA

1. Ustati i zadržati se na nogama

Hodanje počinje prstima. Oni su nužni za pridizanje uz rub kauča i općenito, uza sve odgovarajuće visine. Kad svlada hvatanje, vaše dijete prvo ispravi jednu, a zatim povuče drugu nogu. Nakon toga treba još samo uspostaviti ravnotežu i održati se! Vaša pohvala ohrabruje dijete nakon koje ono okreće glavicu u vašem smjeru, možda čak pušta jednu ruku. Pri okretanju dijete prebacuje težinu s jedne polovice tijela na drugu. Točno to je ono što mora svladati da bi učinilo prve slobodne korake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Sigurno postrance

Bebe u prosjeku imaju 12 ili 13 mjeseci u trenutku kada se usude napraviti prve oprezne korake u stranu. Pritom se moraju držati, ali nožice ipak znaju u kojem smjeru trebaju ići. Prvo se vuku postrance po podu, no pokreti uskoro dobivaju više zamaha: vaš mališan vidljivo diže jednu nožicu i stavlja je pokraj druge. Za dijete je očito riječ o napornu poslu i nije stoga nikakvo čudo ako još katkad padne. Često si tada priušti povratak u doba puzanja. No, pokušat će ponovno i ponovno i ponovno − sve dok to ne svlada!

3. Slobodno stajanje

Ustati iz sjedećeg položaja bez držanja djeca mogu s otprilike 14 mjeseci. Možda ste mališanu pružili ruku da mu ne bude teško odvojiti se od poda i sada on stoji uspravno, iako još uvijek nesigurno.

4. Nogom pred nogu

Prebacivati težinu, uspostavljati ravnotežu, uzimati zamah − za sve su to potrebne vještina i vježba. Vaš mališan svaki dan napravi korak više.

5. Zakoračiti bez padanja

Dijete hoda kao navijeno. Guza još povremeno posluži kao kočnica, a s prosječno 16 mjeseci više mu nije potrebno to pomoćno sredstvo. Dijete tako može rasporediti korake da pred ciljem uspori.

Izvor: Roditelji.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara