Prvo kupanje: Što mi je sve potrebno?

Foto: Shutterstock

NAPOKON ste doveli svoje djetešce doma i shvatili da je vrijeme za prvo kupanje.

Ne treba pretjerivati

Novorođenčad ima mekanu kožu koja sprječava ulazak bakterija u organizam. Njihova se koža ne mora prečesto čistiti, osim na području koje pokriva pelena. Dvije ili tri kupke tjedno su dovoljne.

Ako djetetu još nije otpao pupčani batrljak, mališana samo prebrišite spužvom za kupanje. Nakon što pupak otpadne, slobodno ga kupajte u dječjoj kadici.

Proizvodi za njegu kože


Različita su stajališta o korištenju losiona, pudera i sličnih proizvoda pri kupanju. Neki od njih mogu pomoći koži vašega djeteta, ali neki mu mogu i naškoditi. Općenito, parfimirani sapuni i losioni češće sadržavaju kemikalije koje bi mogle iritirati kožu. Umjesto kemijski kompleksnijih proizvoda za njegu djetetove kože može se jednostavno koristiti šafranikino ulje.

Što vam sve treba?

Prije nego što počnete s kupanjem, provjerite imate li sve što vam treba:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1. Krpica za pranje
2. Blagi sapun
3. Blagi šampon koji ne iritira oči
4. Alkohol za čišćenje pupka (samo ako je liječnik preporučio)
5. Ručnik
6. Čista pelena
7. Dekica

Neka vam sve bude nadohvat ruke.

Kupanje


Pazite da je u prostoriji dovoljno toplo i da dijete nije na propuhu.

Počnite s pranjem lica i očiju. Nastavite s kosom i vratom. Nježno našamponirajte tjeme i isperite šampon. Zatim operite ostatak tijela. Nikako nemojte pokušavati očistiti djetetov nos ili uši štapićima za uši jer mogu oštetiti tkivo.

Nikada ne stavljajte dijete pod tekuću vodu jer se temperatura može naglo promijeniti. Idealna temperatura za kupanje ne bi smjela biti viša od 50 Celzijevih stupnjeva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara