Puknuo mi je vodenjak, što sad?

Foto: Shutterstock

SVI SMO gledali filmske scene koje prikazuju trudnice kojima puca vodenjak pa ih partneri panično voze u bolnicu, a one pet minuta kasnije u završnoj fazi poroda jedva stižu do bolnice. Stvarnost je uglavnom mnogo drugačija.

Pucanje vodenjaka


Prosječno će tek jednoj od 12 trudnica vodenjak puknuti prije početka trudova. Mnogo češće puca kada trudovi već postanu redoviti. Ponekad se to događa tek kada majka počne istiskivati dijete, a ponekad uopće ne pukne sam, nego ga liječnik ili primalja moraju probušiti.

Što ćete osjetiti?

Ako vam vodenjak ipak pukne prije trudova, možda ćete osjetiti snažnu navalu tekućine, a možda samo žmarce. Nećete biti prva mama koja će se pitati je li joj puknuo vodenjak ili se slučajno malo pomokrila.

Budite spremni odgovoriti na sljedeća pitanja:

1. Kada vam je puknuo vodenjak?

Nakon istjecanja plodne vode raste rizik od infekcije pa je važno znati kada je puknuo vodenjak. Ako se određeni broj sati nakon pucanja vodenjaka ništa ne događa, liječnik će vam možda izazvati trudove.

2. Kako je izgledala tekućina?

Normalna plodna voda izgleda kao obična voda. Treba biti čista i prozirna. Ako je voda smećkasta ili zelene boje, moguće je da je beba ispustila mekonij - prvi izmet - u maternici, što može biti znak da nešto nije u redu.

3. Je li imala miris i kakav?

Plodna voda ne bi trebala imati miris. Ako ima neugodan miris, možda imate infekciju i trebate odmah u bolnicu.

Ne morate uvijek odmah juriti u bolnicu

Ako ste pozitivni na streptokok skupine B, a puknuo vam je vodenjak, trebate primiti antibiotike jer se povećava rizik infekcije za bebu. Ako trudovi još nisu redoviti, a liječnik ili primalja vam nisu rekli da trebate u bolnicu, pokušajte se smiriti i opustiti te se u bolnicu zaputite kada trudovi postanu duži, snažniji i češći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara