Red u dječjoj sobi: Kako potaknuti dijete da spremi svoje stvari?

Foto: Shutterstock

NEMA toga što će trajno ukloniti kaos u dječjoj sobi. Međutim, ipak postoji par trikova i strategija koji omogućavaju da se situacija olakša.

Napraviti stvarima mjesta

Pospremanje će uspjeti samo u slučaju kad svaka stvar ima svoje mjesto
– zajedno s djetetom redovno izbacite stvari iz dječje sobe koje nisu potrebne
– s djetetom odlučite što od igračaka ostaje u sobi, a što će se privremeno odnijeti u podrum, što će se pokloniti, a što prodati te na kraju što je za baciti.
– Police vam vjerojatno nisu dovoljne za sve stvari. Sanduci i kutije će omogućiti da se sve uredno pospremi i da svaka igračka nađe svoje mjesto.

Ovako je za sve lakše

Trogodišnjaci već rado vole sortirati. Iskoristite to i djetetu predložite da sve pospremi: "Tvoje lutke spavaju u kolicima.", "Sve autiće parkirati na prozorskoj dasci."
Ako se djetetu dopusti da odlučuje, lakše će kasnije održavati red. No, ipak je maloj djeci naporno da sami održavaju red. Treba im se pomoći, ali i omogućiti da i sami nešto rade pa čak i u slučaju kad gunđaju i kad pospremanje sporo traje.

Dva jednostavna pravila za svaku starosnu dob:
– onaj koji je koristio neku igračku treba je odmah pospremiti prije nego što je uzeo drugu. Time se sprječava nastajanje kaosa pri igri.
– uključite i djecu koja su u posjeti na igranju. Odmah na početku im je potrebno saopćiti da će zajedno morati pospremiti igračke i na to ih treba redovno podsjećati.

Za djecu vrtićke dobi vrijedi još sljedeće:

– jakne i cipele spadaju u garderobni ormar, školske torbe i ruksaci u sobu.
– prljavo rublje ide odmah u korpu s prljavim rubljem.
– nakon svakog odlaska u kupaonicu i toalet te prostorije moraju izgledati onako kako su bile zatečene.

Ovako provoditi red u dječjoj sobi i ostalim prostorijama:


– ako dijete želi da se igrate u njegovoj sobi recite mu da niste spremni preskakati preko nereda koji vlada u njegovoj sobi.
– slikovnice su razbacane po cijeloj kući? Najavite djetetu da ćete ih oduzeti na određeno vrijeme i toga se pridržavajte.
– kocke za slaganje leže razbacane po cijeloj sobi, a želite s djetetom otići na bazen. Dajte mu do znanja da ako što prije pospremi kocke tim ćete prije moći otići na kupanje.

Održavanje dobrog raspoloženja

– dijete koje je već umorno ne treba prisiljavati na pospremanje igračaka. Akcija pospremanja se može odložiti za drugi dan, ali ubuduće je potrebno ranije krenuti sa spremanjem.
– dijete ne treba prisiljavati da prekida igru i krene na pospremanje. Ne treba se čuditi ako dođe do protesta.
– treba dozvoliti djetetu da ponekad na dulje vrijeme ostavi svoje građevine od kockica. Odraslima se tako nešto čini kao hrpa plastičnih dijelova a dijete je pri gradnji imalo neku predodžbu.
– jednom tjednom npr. u subotu se može uvesti termin za pospremanje posuđa nakon doručka.
– pospremanje će olakšati neka živahna muzika.
– potrebno je konkretizirati kritiku iako to ponekad vrlo teško pada: "Ovdje vlada pravi svinjac! Nikada ne pospremaš svoju sobu!" Radije dajte jasne upute: "Sad ćeš pospremiti sve dijelove željeznice u sanduk!"
– dijete treba pohvaliti ako je samostalno pospremilo: "Super! Sve perle si pospremio u kutiju."
– ponekad ga pohvaliti npr. na sljedeći način: "Sad imamo vremena za čitanje priče."

Rezultat izgleda ovako:

Nakon pospremanja sobe dijete ima dobar osjećaj. I djeca također primijete da je ugodnije boraviti u pospremljenom prostoru.
Konačno:

– pospremljena soba izgleda puno veća i ljepša nego kad u njoj vlada nered.
– pospremanje čini dijete svjesnim kako su stvari koje posjeduje vrijedne, a vrlo često i igračke za koje se mislilo da su se izgubile izađu na svjetlo dana.
– razmišljanje kako ćemo nešto pospremiti i organizacija pospremanja daje osjećaj sigurnosti, ali čini i mozak slobodnim. To ne samo da vrijedi za djecu nego i za odrasle!

Izvor: Roditelji.hr

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara