Šest predrasuda o dudi

Foto: Shutterstock

SIGURNO ste nekad do sada, pogotovo ako imate bebu, čuli bar nekoliko negativnih stvari o dudi - da uništava (deformira) bebine zubiće, otežava dojenje, stvara ovisnost...

Međutim, možete slobodno odahnuti. Sisanje dude ne samo da nije štetno, već može biti i izuzetno korisno za vašeg mezimca. Posredstvom postojećih predrasuda, koje se mogu čuti kada je riječ o dudi, predočit ćemo vam što je prava istina. 

Duda je potpuno nepotrebna
 
Istina: Bebama, posebno onim tek rođenim, neophodno je puno pažnje i nježnosti, posebno kada su umorne, kada im je dosadno ili se pak pokušavaju priviknuti na novonastalu situaciju.
 
Ukoliko ne pomognu sredstva i taktike smirivanja - ljuljanje, nosanje u rukama, pjevušenje, igra zvečkom i sl. - ponudite joj dudu kao krajnje rješenje. Na tržištu postoji zaista veliki broj duda, različitih oblika i veličina.
 
Beba neće moći raspoznati što je bradavica na dojci, a što duda
 
Istina: Bebe su definitivno pametnije nego što se misli. One uvijek razlikuju plastičnu dudu od majčine bradavice, premda bi bilo bolje da pričekate da beba napuni najmanje tri tjedna prije nego što joj ponudite dudu.
 
Kada dođe vrijeme za obrok, beba će nepogrešivo tražiti bradavicu, a ne dudu! Što se tiče mišljenja da duda predstavlja barijeru za dojenje, to jednostavno nije točno, kažu stručnjaci. Štoviše, njeno korištenje često može olakšati dojenje.
 
Kada beba može samu sebe umiriti, s dudom u ustima, majka dobiva priliku da se odmori (odspava) nekoliko sati bez prekida, što ubrzava proces njenog oporavka od porođaja i dojenja.
 
Duda će uništiti bebine zubiće
 
Istina: Sve ovisi o frekventnosti, intenzitetu i dužini perioda upotrebe dude. Ukoliko beba sisa tek povremeno i samo do svog prvog rođendana, ova navika najvjerojatnije neće ostaviti nikakve posljedice na zube djeteta.
 
Međutim, ako se beba ne odvaja od dude i koristi je dugo i nakon navršene prve godine, onda postoji realna opasnost od oštećenja zuba. Može doći do nepotpunog izrastanja, izrastanja ukoso ili dubokog zagriza (izbočeni prednji zubi).
 
Iako su u pitanju mliječni zubići, način na koji oni izrastaju određuje razvoj i pozicioniranje stalnih zuba. Ukoliko vaš mališan i nakon prvog rođendana koristi dudu, potrudite se da je zamijenite nekim drugim predmetom (igračkom), koji će ga također umiriti.
 
Djeca se teško odvikavaju od dude
 
Istina: Zapravo, bebe se same odvikavaju od dude, obično između 6. i 9. mjeseca života, kada počinju puzati i postaju zainteresiranije za druge stvari koje im u tom periodu postaju zanimljivije jer ih mogu uhvatiti i opipati.
 
Sisanje dude tada im više nije zanimljivo i one počinju razmišljati u stilu: “Već sam bio tamo i probao to”. U trenutku kada vaša beba izgubi interes za dudu, nemojte joj je više nuditi.
 
Odvikavanje od dude u vrijeme dnevnog i noćnog sna u mnogome će otežati i produžiti ovaj proces. Treba voditi računa o tome da ona bude izbačena iz upotrebe do navršene druge godine života.
 
Upotreba dude smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti beba (SIDS)
 
Istina: Prema rezultatima američkog istraživanja, ovo zaista može biti istina. Doktori su proučavali više od 500 obitelji s malim bebama i zaključili da su bebe koje su sisale dudu u vrijeme spavanja bile u daleko manjoj opasnosti od sindroma iznenadne smrti od onih koje nisu sisale dudu tokom sna.
 
Istraživači smatraju da je razlog tome činjenica da korištenje dude prisiljava bebu da leži na leđima, omogućuje joj neometano disanje na nos te olakšava buđenje. Sve navedeno, tvrde stručnjaci, sprječava pojavu ovog sindroma.
 
Bebe koje vole dudu sklonije su infekcijama uha
 
Istina: Postoji djelić istine u ovoj tvrdnji. Sisanjem beba može povući tekućinu iz grla i transportirati je u srednje uho, što uvećava opasnost od pojave bakterijskih infekcija.
 
Prema drugoj teoriji, bebe se inficiraju kada zagađenu dudu stave u usta. Upravo zbog toga, morate voditi računa o tome da duda bude savršeno čista, kao i da budete posebno oprezni ako vaše dijete ide u jaslice, gdje djeca imaju zajedničke igračke (a često se dogodi da u igri razmijene i dude), a tako se najlakše prenose bakterije. 

 Life Content

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara