Stilovi roditeljstva: Kojim pristupom odgajate samopouzdanu djecu?

Stilovi roditeljstva: Kojim pristupom odgajate samopouzdanu djecu?

Foto: Shutterstock

U LITERATURI se često govori o stilu roditeljstva. Poneki roditelji za sebe znaju reći da su autoritativni ili demokratski, a za neke se roditelje govori u terminima popustljivi ili kruti.

Stil roditeljstva predstavlja stav koji roditelji imaju o odgoju, koriste li kazne i kako, koja će ponašanja poticati, a koja braniti, hoće li dijete biti u centru njihove obitelji ili ne. Stil roditeljstva utječe na dijete, na razvoj njegovih sposobnosti i ličnosti. Autori Maccoby i Martin roditeljski stil dijele s obzirom na dvije dimenzije: roditeljsku toplinu i roditeljski nadzor;

roditeljsku toplinu – koja se kreće na kontinuumu od podrške, ljubavi i ohrabrivanja do neprijateljstva, postiđivanja ili odbacivanja,

roditeljski nadzor
– koji se kreće na kontinuumu od nadzora, discipline i upravljanja djetetovim osjećajima i postupcima do "ne viđenja djeteta", njegova zanemarivanja i neuključenosti.

Da bi dijete odraslo u razmjerno neovisnu, osobno i društveno odgovornu osobu, potrebno mu je pružiti toplinu i nadzor nad ponašanjem. Koliko je god važno da dijete osjeti da je voljeno i prihvaćeno, ono mora razumjeti i pravila ponašanja te vjerovati da će roditelji zahtijevati da se ona poštuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kombinacijom dviju dimenzija – topline i nadzora, nastaju četiri opća stila roditeljstva:

Autoritativni
– to su roditelji koji su puni topline, ali i nadzora, oni su skrbni i osjetljivi prema svojoj djeci, a istovremeno im postavljaju jasne granice i održavaju okolinu predvidljivom. Ovi roditelji vode računa o djetetovim osjećajima, objašnjavaju svoje odluke i pitaju dijete za mišljenje.

Djeca autoritativnih roditelja samopouzdana su, sigurna u sebe, spremna su prihvatiti rizik, imaju potrebu za postignućem i imaju visoku samokontrolu.

Autoritarni
– na dimenziji topline su nisko, a visoko na dimenziji nadzora (malo topline, puno nadzora). Oni su strogi i zahtjevni, disciplinu održavaju kaznama i prijetnjama. Cilj im je odgojiti poslušno dijete koje poštuje autoritete i tradiciju. Ovi roditelji ne objašnjavaju svoje postupke i nisu zainteresirani za djetetove osjećaje. Djeca ih opisuju kao stroge i zahtjevne. Djeca ovih roditelja su nezadovoljna, ćudljiva, lako se uzrujaju, nesigurna su, agresivna ili izrazito povučena.

Popustljivi
– nalaze se na dimenziji topline visoko, a nisko na dimenziji nadzora. Oni su puni ljubavi i emocionalno osjetljivi, ali djeci postavljaju premalo ograničenja. Prihvaćaju i ohrabruju svoje dijete, ali u odgoju nemaju strukture, reda ni poretka. Djeca takvih roditelja nemaju osjećaj odgovornosti i nesigurna su, imaju slabu samokontrolu, reagiraju nezrelo i agresivni su kad ne dobiju ono što žele. Obično su dobro raspoložena.

Ravnodušni
– oni su nezainteresirani, nisko su na obje dimenzije. Postavljaju malo ograničenja djetetu, ali pružaju i malo pažnje, zanimanja i emocionalne podrške. Zaokupljeni su sami sobom. Djeca odrasla u ovakvoj obitelji promjenjiva su raspoloženja, nemaju kontrolu nad svojim ponašanjem, ne zanima ih škola.

Izvor: Roda

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara