Što učiniti kada se dijete pretvori u svađalicu?

Što učiniti kada se dijete pretvori u svađalicu?

Foto: 123rf

DIJETE vam se iz dana u dan pretvara u pravu svađalicu i više ne znate što učiniti? Važno je da u djetetovoj srdačnosti u pokušaju da se izbori da sve bude po njegovom ono ne zaboravi da mora poštovati ljude oko sebe, ponajprije  upravo roditelje.

Ne predstavljajte si to kao nužno vrlo lošu karakteristiku. Naravno, ako dijete ne prelazi granice pristojnosti, neka vam utjeha bude da će kada odraste vjerojatno biti snažan vođa, a upravo takvi ljudi obično naprave velike stvari!

Razgovarajte s djetetom o njegovoj ljutnji. Pobrinite se da dijete shvati da svađa s roditeljima nije prihvatljiva. Čak i ako su potpuno uvjereni da su u pravu, problem je nedostatak poštovanja koji je prisutan ako je dijete spremno podići glas ili čak biti bezobrazno prema vama. Tu nije pitanje radi li se o djetetu koje ima 3 ili 23, stvar je pravilnog pristupa.

Ne pokušavajte uvjeriti dijete da ste u pravu kada je ljuto. Shvatit će to prije ili kasnije, a vi u trenutku ljutnje ionako ne možete dokazati djetetu, možete samo uložiti puno truda i živaca uzalud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo jednostavna taktika koja će često upaliti je da budete prema djetetu jednako ljubazni i kada je ljuto. To će ga zbuniti, ali i izazvati grižnju savjesti jer će shvatiti da njegovo ponašanje doista nije u redu. Ne očekujte ispriku i priznanje da je dijete bilo u krivu, njihov ponos, osobito kod tinejdžera im ipak ne dopušta da budu „pekmezasti“.

Uvedite pravilo prema kojem dijete ima određeno vrijeme za iznijeti svoje argumente, a nakon toga ne smije upadati u riječ vama dok govorite. Pritom imajte na umu da dosta toga ovisi i o vama. Ako dijete primijeti da ga ne slušate, ovo pravilo bit će potpuno beskorisno. Djeci je vrlo važno da vide da obraćate pažnju na njihovo mišljenje.

Neka dijete za ružno ponašanje snosi posljedice. Gubitak nekih privilegija ili dodatna pomoć vama kada odlazite u trgovinu već je sasvim dovoljna kazna koju će dijete prije ili kasnije pod svaku cijenu htjeti izbjeći. Prije takve „kazne“ dijete ima pravo na jedno upozorenje.

Dajte djetetu do znanja da cijenite kada je pristojno i surađuje. Naravno, nije potrebno pohvaliti dijete za svako pristojno ponašanje, no kada uočite promjene u njegovu ponašanju, dajte djetetu do znanja da ste ih primijetili.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara