Test: Za što je nadareno moje dijete?

Foto: Shutterstock

KAKO biste doznali je li vaše dijete mali kreativac ili mu više leže prirodne znanosti, provedite mali psihometrijski test u kojem ćete se koristiti kvadratom, trokutom, krugom, pravokutnikom i izlomljenom crtom.

Pokažite mu pet geometrijskih slika: kvadrat, trokut, krug, pravokutnik i izlomljenu crtu. Zamolite dijete da vam kaže koja od tih sličica mu se najviše sviđa.

Što je dijete odabralo?

KVADRAT - prevladavaju matematičke sposobnosti

U ovom slučaju znači da je pri usvajanju informacija dijete uglavnom orijentirano na brojeve i činjenice. U pravilu, takvo je dijete marljivo, strpljivo, metodično i precizno. Njegova je jača strana misaona analiza. Dijete ne pogađa rezultat, nego ga izračunava. Pri dobivanju rješenja detaljno proučava sve moguće varijante. Kod takvog djeteta prilikom razvoja i obrazovanja dolaze do izražaja matematičke sposobnosti. Na to treba obratiti pozornost u njegovu daljnjem školovanju i izboru slobodnih aktivnosti.

TROKUT - prevladavaju logika i umjetničke sposobnosti

Dijete koje je izabralo trokut kao najdraži oblik, teži da bude vođa. Dijete je sigurno u sebe, odlučno, iako katkad nestrpljivo i kategorično. Dok je djetetu "kvadratu" najvažnije da napravi posao na odgovarajući način, djetetu koje odabere "trokut" je najbitnije da nadmaši druge, zauzme visok položaj i dobije privilegije koje uz njega idu. Posebno je izražena sposobnost koncentriranja na glavni problem, na samu njegovu srž i provođenje detaljne analize raznih varijanti. Takvo će dijete tijekom obrazovanja sigurno razviti dobre matematičke sposobnosti. No, to nije sve. U pravilu dijete ima dobre lingvističke sposobnosti, talentirano je za umjetničke izvedbe, voli scenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim toga, ima neiscrpnu energiju, što mu omogućava da izdrži velika opterećenja u zahtjevnijim školama. Ovakva djeca mogu bez problema svladati i po nekoliko stranih jezika.

KRUG - kreativne i lingvističke sposobnosti

Za ovo je dijete vrlo važna kvalitetna stvaralačka atmosfera, pozitivno okruženje ljudi koji ga vole i vjeruju u njega. Takvo je dijete vrlo emocionalno i senzibilno. Može se dogoditi da unatoč tome što ima izrazite umjetničke i lingvističke sposobnosti ne postigne puno i to zbog netaktičnog ponašanja učitelja ili roditelja.

Takvo dijete će se najbolje snaći u školi odnosno razredu čili učitelj nije prestrog i autoritativan i koji neće inzistirati na nerealno strogoj disciplini. Rezultat bi u tom slučaju bio potpuno suprotan - takav bi stav u takvom učeniku suzbio želju za učenjem. Kod upisa u školu pokušajte istaknuti da će se vaše dijete najbolje snaći u razredu s ne prestrogim učiteljem. Takvo će se dijete uklopiti lako u sredinu, dobro će se slagati s vršnjacima i razviti empatiju i zbog toga ne bi trebalo imati problema u kolektivu.

IZLOMLJENA CRTA - izražene umjetničke sposobnosti


Dijete ima izrazito izražene kreativne sposobnosti, najčešće umjetničke. Takvo je dijete vrlo maštovito, razmišlja slikovito, mozaično, vrlo intuitivno. Voli stvarati nasamo. Strogi svijet brojki nije mu zanimljiv baš kao ni to da bude u središtu pozornosti. Likovni odgoj će mu vjerojatno biti omiljeni predmet i tu će ostvarivati najbolje rezultate.

PRAVOKUTNIK


Dijete se trenutačno nalazi u teškom položaju. Za razliku od svih drugih znakova, odabir pravokutnika ne govori o određenim sposobnostima djeteta. To je privremeni oblik koji se javlja u kriznim razdobljima. Osnovno psihičko stanje ovog oblika je stanje smušenosti, izgubljenosti, neodređenosti, unutarnjeg napora i emocionalne uzbuđenosti. Postupci djeteta su prilično nedosljedni i nepredvidivi, dijete je vrlo nesigurno. Zamolite mališana da nakon nekog vremena ponovno odabere jedan od predloženih znakova. Ako još jednom izabere pravokutnik, ozbiljno s njim porazgovarajte, doznajte što ga muči. Pružite mu podršku jer mu je ona sigurno potrebna.

Izvor: Roditelji.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara