WHO: Depresija je glavni uzrok bolesti adolescenata

Foto: Shutterstock

DEPRESIJA je glavni uzrok bolesti i invaliditeta tinejdžera u dobi od 10 do 19 godina, a samoubojstva su treći najvažniji uzrok njihove smrti, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu.

"Svijet ne posvećuje dovoljno pažnje zdravlju adolescenata", kaže Flavia Bustreo, zadužena u organizaciji za zdravlje obitelji, žena i djece.

Neka su istraživanja pokazala da polovica svih ljudi koji razviju mentalne poremećaje prve simptome imaju do 14. godine života. "Kad bi tinejdžeri sa simptomima mentalnih bolesti dobili potrebnu liječničku skrb, to bi moglo spriječiti smrt i njihove cjeloživotne patnje", kaže se u istraživanju.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno niz pitanja uključujući duhan, alkohol i korištenje droga, HIV, ozljede, mentalno zdravlje, prehranu, seksualno i reproduktivno zdravlje te nasilje. Ozljede u prometu su drugi po redu uzročnik bolesti i invaliditeta nakon depresije, a vjerojatnost za smrtni ishod nakon prometnih nezgoda tri je puta veća kod dječaka nego kod djevojčica.

WHO kaže da je ključno da zemlje smanje rizike tako da povećaju pristup pouzdanom i sigurnom javnom prijevozu, poboljšaju sigurnost na cestama mjerama poput ograničenja brzine i alkohola, uspostave sigurne zone za pješake oko škola i uvedu postupne sheme za vozače u kojima se privilegije postupno povećavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvažniji uzroci smrti tinejdžera su prometne ozljede, HIV/SIDA i samoubojstva

Širom svijeta 2012. godine je umrlo oko 1,3 milijun tinejdžera. Najvažnija tri uzroka smrti na svijetu su prometne ozljede, HIV/SIDA i samoubojstva. Podaci WHO-a govore da je broj umrlih tinejdžera od stanja povezanih s HIV-om u porastu. To je dominantno u Africi, u trenutku dok se u drugim dobnim skupinama smanjuje broj umrlih od HIV-a.

"Ne smijemo zapustiti napore da promoviramo i čuvamo seksualno i reproduktivno zdravlje adolescenata, uključujući borbu protiv HIV-a", kaže Jane Ferguson, znanstvenica u WHO-u. Za tinejdžerice su drugi najvažniji uzrok smrti, nakon samoubojstava, komplikacije tijekom poroda.

Zarazne bolesti ostaju važnim uzrokom smrti unatoč, primjerice, dramatičnom smanjenju broja umrlih i invaliditeta od ospica u Africi u posljednjem desetljeću zahvaljujući cijepljenju.

U dobi od 10 do 14 godina proljevi i infekcije donjeg dijela dišnog sustava su drugi, odnosno četvrti uzročnik smrti, a zajedno s meningitisom odgovorni su za 18 posto svih smrti u toj dobnoj skupini i tu se od 2000. ništa nije promijenilo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara